Новини - България

За първи път у нас: Извадиха тумор в носа с уникална операция
Прочетена: 440 пъти
Снимки: УМБАЛ "Св. Георги", Пловдив

Уникална ендоскопска операция за премахване на доброкачествен тумор на носната кухина е направена за първи път унас от екип хирурзи в Интегралния център на УМБАЛ "Св. Георги" в Пловдив, съобщиха от лечебното заведение. Свидетели на събитието са станали десетки млади лекари, тъй като операцията е била извършена в рамките на курс за следдипломна квалификация на млади оториноланинголози, провеждащ се от 6 до 9 март в пловдивската университетска болница.

 

Хирургичната интервенция е извършена от проф. Карен Джамбазов, директора на УМБАЛ "Св. Георги" и ръководител на Катедрата по ушно-носно-гърлени (УНГ) болести на Медицински университет - Пловдив, в екип с д-р Марин Даракчиев, УНГ специалист и директор на МБАЛ "Д-р Братан Шукеров".

 

Пациентът с доброкачествен тумор на носа (ангиофибром) е 42-годишен мъж, диагностициран в друга клиника в страната. Насочен е за операция в Интегралния център на УМБАЛ "Свети Георги", защото той е единственият в страната, който разполага със система за високоспециализирана ендоскопска ендоназална хирургия.

 

Мъжът дълги години е имал силно затруднено дишане през дясната носна половина, намалено обоняние, периодично кръвотечение от носа. Туморът е бил със 7,5 см дължина и 3,5 см ширина. Заемал е цялата носна кухина, като е започнал да слиза и назад в устната кухина, избутвал е околните структури, заедно с носната преграда и синусите от дясната страна.

 

Операцията е продължила 3 часа, като първоначално с ендоскоп са идентифицирани заглавните места на тумора. Размерът му постепенно е бил намален с помощта на каутеризация – процес на разрушаване на тъкани чрез термично, химично, електрическо или лъчево обгаряне. Открито е типичното място на този тумор – в задните отдели на носната кухина, идентифицирана е и основната артерия, която го захранва. След нейната каутеризация постепенно туморът е освободен от всички структури, които го придържат, и е изваден през носа.

 

Този вид тумори са доброкачествени, без разсейки, имат локален деструктивен растеж, уточни проф. Джамбазов, затова на пациента не предстоят други операции или терапии. До 48 часа след операцията той ще бъде изписан от болницата.

"През изминалите дни на курса са оперирани пациенти с полипози и хронични синузити. В медицинските случаи, включени в курса, се демонстрират основно ендоскопски операции на всички синуси при хроничен синузит и полипи в носа, при изкривена носна преграда и затруднено дишане, както и ендоскопски операции на слъзната торбичка. Всички тези операции се извършиха без външни разрези. Използван бе естественият отвор на носа като достъп за цялостното премахване на патологичния процес", уточни проф. Джамбазов

Провеждащият се курс е за придобиване за сертификат по диагностика и ендоскопско лечение на заболяванията на носа, носните кухини и околните структури – слъзни канали, база на черепа и други УНГ заболявания. Подобно обучение за следдипломна квалификация на млади оториноланинголози се организира ежегодно в Медицински университет – Пловдив, но за първи път тази година се дава възможност за участие и на всички желаещи оториноларинголози от страната – както за тези, които вече имат тази специалност, така и за тези, които специализират, допълват от УМБАЛ "Св. Георги".

 

Обучението се провежда със съдействието на Българското национално сдружение по оториноларингология, хирургия на глава и шия и Българското ринологично сдружение.

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития