Любопитно -

За какво е опашката?
Прочетена: 1060 пъти

Годината е 1947 г. Мястото – Ню Йорк, САЩ. Милиони хора се нареждат на километрични опашки с една единствена цел – да се имунизират срещу вариола. За интересния факт разказа по време на семинар за ваксинопрофилактиката доц. Димитър Шаламанов от Катедра "Инфекциозни болести, епидемиология, паразитология и тропическа медицина" към Медицински университет-Плевен.

 

Той обясни, че епидемичната обстановка е фактор, който влияе върху отношението и нагласата на обществото за имунизиране. Така например епидемията от вариола в Ню Йорк през 1947 г. е най-показателният пример за масова доброволна имунизация. Тогава само за 2 седмици са имунизирани 6 350 000 души. А разпространението на вариолата е овладяно до 12 случая.

„Наблюденията в този и в още много други случаи са показали, че в критични ситуации антиимунизационните движения намалават влиянието си, а в спокойна обстановка се активират и оспорват ползата от имунизациите. Тогава нарастват и подръжниците“, каза доц. Шаламанов.

Вариолата, позната още като едра шарка, е едно от най-тежките инфекциозни заболявания. Тя е силно заразна и при голям процент от заразените води до фатален край. Вариолата се предава по въздушно-капков път - чрез вдишване най-често на капчици, носещи вируса, които се отделят при кашляне, кихане и говорене.

 

Данните сочат, че заболяването е причина за приблизително 300-500 млн. смъртни случая през 20-и век, като по данни на Световната здравна организация (СЗО) само през 1967 г. заразените са приблизително 15 млн., а загиналите – 2 млн.

 

В резултат на световната имунизационна програма срещу заболяването случаите намаляват до такава степен, че през 1972 г. рутинната ваксинация срещу едра шарка е преустановена, а през 1980 г. вариолата е обявена за ликвидирана.

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития