Новини - България

За 94% от българите здравният модел у нас е неефективен
Прочетена: 333 пъти

Действащият здравноосигурителен модел у нас е неефективен за 94% от българското население, а на 54 на сто от гражданите им се налага да доплащат за услуги, които им се полагат по закон. Това е записано в доклад на на заместник-председателя на Българския лекарския съюз д-р Галинка Павлова "Словесна снимка на проблемите в здравеопазването. Перспективи на здравното осигуряване", представен на Третата научно-практическа конференция на съсловната организация, провела се от 20 до 23 април. 

"Прекалената регулация и грубо командно администриране, както и само пазарната конкуренция изкривяват системата. Необходим е национален политически и съсловен консенсус за бъдещото развитие на здравната система, с цел недопускане на конюнктурни моментни решения, които в дългосрочен план имат катастрофален ефект за здравето и икономическото състояние на нацията", споделя мнението си д-р Павлова.

По думите й, ако не се предприемат спешни промени в здравната система, свързани с нормативната база, финансов ресурс и кадрова обезпеченост, ще се задълбочи сега съществуващият тотален дисбаланс, което ще доведе и до кадрова катастрофа.

 

Председателя на БЛС д- Венцислав Грозев от своя страна допълни, че за да се преодолее кризата в българското здравеопазване, е необходимо медицинското съсловие да получи адекватно възнаграждение и допълнителна мотивация за своя труд.

"Справедливото заплащане на медицинския труд е най-наболялата тема за Български лекарски съюз и вече предприехме поредните стъпки за институционална, публична и експертна намеса в решаването на този назряващ с годините проблем у нас. Това е основна наша мисия", посочи д-р Грозев, цитиран от zdrave.net.

Най-големият медицински форум, който тази година бе на тема "Здравеопазването - настояще и бъдеще. Новости в профилактиката, ранна диагностика и лечението в медицинaта", събра над 250 лекари от цялата страна. Над 60 бяха представените доклади от водещи специалисти в различни сфери на медицината у нас.

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития