Новини - България

За 15 дни - 15 млн. лв. по-малко здравни разходи заради "отпечатъците"
Прочетена: 404 пъти

За първите 15 дни на ноември, откакто регистрирането с пръстов отпечатък стана задължително във всички лечебни заведения в страната, болничният сектор е генерирал с 15 млн. лв. по-малко разходи в сравнение със същия период на предходния месец октомври, когато в болница се влизаше все още с чекиране на лична карта. Това обяви след днешното заседание на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) неговият председател и заместник-министър на здравеопазването д-р Ваньо Шарков.

 

По думите му в лечебните заведения са били хоспитализирани по-малко пациенти, в резултат на което се очаква здравната каса да преведе на болниците близо 62 млн. лв. за първите две седмици на ноември. Разходите й за същия период на предходния месец обаче са били 78 млн. лв. при средномесечен разход за болнична помощ от 134 млн. лева. В сравнение с първите 15 дни на октомври миналата година пък НЗОК ще даде с 10 млн. лв. по-малко, допълни д-р Шарков.

 

Отделно касата ще си прибере обратно и 817 хил. лв. от вече заплатените средства на болниците през месец септември. Причината са констатирани нарушения след извършени проверки в 14 лечебни заведения в страната, основно по сигнали на пациенти. Решението на НЗОК може да бъде обжалвано в съда, и по всяка вероятност парите няма да се върнат бързо в касата, но веднага щом ги получи, публичният фонд ще ги преразпредели за медицинска дейност, уточни д-р Шарков.

"Ще ги дадем там, където честно и почтено се върши работата", коментира той. 

По думите на Шарков сред констатираните нарушения има некоректно поставени диагнози, отчетени дейности, които не са били извършени, както и поискани потребителски такси от лица, които са освободени от тях. В един от случаите, например, е била направена луксация на колянна става, а в последствие се е оказало, че няма медицински показания за това. В 4 от проверените лечебни заведения пък е установено, че онкоболни пациенти са били диагностицирани, но без да се насочват към онкокомитетите, които да уточнят терапията им. А това нарушава принципа на комплексната грижа, категоричен беше председателят на надзора.

 

В резултат на констатираните нарушения са наложени парични наказания за общо 571 000 лв. и имотни санкции за още 124 800 лева.

 

Слава АНАЧКОВА

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития

Няма събития