Новини - България

Йорданка Фандъкова: Не търсим печалба от здравните заведения, но искам да са финансово стабилни
Прочетена: 376 пъти

Голяма част от общинските здравни заведения са известни като едни от най-добрите в България и това се дължи в голяма степен на добрите им лекарски екипи. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова в интервю за в. „Банкеръ“. Тя отбеляза, че инвестициите на общината са насочени към закупуването на нова медицинска апаратура и ремонт на сградите и отделенията. Тази година са отделени 2 млн. лв. за апаратура и ремонти в общински болници и ДКЦ-а. Със средства от приватизационния фонд се финансират ремонтни дейности и закупуване на техника за двете общински акушеро-гинекологични болници Първа САГБАЛ "Света София" и Втора САГБАЛ "Шейново", както и за Четвърта и Пета МБАЛ.

 

Фандъкова отбеляза, че общинските болници кандидатстват и по различни европейски програми. Така например, Специализираната болница за продължително лечение и рехабилитация на деца с церебрална парализа "Света София", Центърът за психично здраве "Проф. Н. Шипковенски" и акушаро-гинекологичните клиники "Света София" и "Шейново" са получили средства по Норвежкия финансов механизъм, а 12 ДКЦ-та кандидатстват за средства от фонд "Енергийна ефективност и възобновяеми източници".

 

Отделно от тези средства ние всяка година осигуряваме от бюджета допълнително 8 млн. лв., с които дофинансираме дейности, които не се покриват от националната здравна каса. Не търсим печалба и дивидент от здравните заведения, но искам те да са финансово стабилни, за да имат възможност да задържат добрите си медицински екипи и да обновяват своята апаратура, казва столичният градоначалник пред в. „Банкеръ“.

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития

Няма събития