Новини - Свят

Всяка година 1,7 млн. деца умират заради замърсена околна среда
Прочетена: 240 пъти

Всяка година замърсената околна среда, мръсният въздуха в помещенията, вторичният тютюнев дим, непригодната за пиене вода, липсата на канализация и нарушената хигиена  отнемат живота на 1,7 милиона деца под 5 години. За тревожната статистика се съобщава в два нови доклада на Световната здравна организация (СЗО). Голяма част от най-честите причини за смъртност при децата на възраст от 1 месец до 5 години, като диария, малария и пневмония, са предотвратими чрез намаляване на рисковете, свързани с околната среда.

"Замърсената околна среда е смъртоносна - особено за малките деца. Развиващите им се все още органи и имунна система, по-малките им телца и дихателни пътища ги правят особено уязвими по отношение на мръсния въздух и вода“, казва д-р Маргарет Чан, генерален директор на СЗО.

От организацията подчертават, че вредните въздействия могат да започнат още в утробата на майката и да засилят риска от преждевременно раждане. Когато бебета и деца в предучилищна възраст са изложени на външно и вътрешно замърсяване на въздуха, като вторичен тютюнев дим, мухъл и влага, се повишава рискът от пневмония не само в детството, но и за цял живот. Повишава се и рискът от хронични респираторни заболявания, като астма, сърдечно-съдови заболявания, инсулт и рак. В световен мащаб, 11-14% от децата на възраст между 5 и повече години в момента страдат от симптоми на астма, като около 44%  от случаите са свързани със замърсената околна среда.

 

Замърсяването на околната среда с електронни и електрически отпадъци, като стари мобилни телефони, които са неправилно рециклирани, излагат децата на токсини, които могат да доведат до намаляване на интелигентността, дефицит на вниманието, увреждане на белите дробове и рак. Генерирането на електронни и електрически отпадъци се прогнозира да се увеличи с 19% между 2014 г. и 2018 г., до 50 милиона метрични тона до 2018 г.

 

От СЗО алармират също, че децата са изложени и на вредни химикали в храната, водата, въздуха и продуктите около тях. Химикалите, като флуорид, олово и живачните пестициди, устойчивите органични замърсители, както и други промишлени стоки, в крайна сметка проникват в хранителната верига. И, докато използването на оловен бензин беше спряно почти изцяло във всички страни, оловото все още широко се използва в боите и засяга развитието на мозъка, отчитат експертите.

 

Организацията уточнява, че съгласно Целите за устойчиво развитие на ООН, страните в света работят върху това до 2030 г. да се сложи край на предотвратимите смъртни случаи на новородени и деца под пет годишна възраст. Сред целите са залегнали още гарантиране на здравословен живот, подобряване качеството на водата, канализацията и хигиената и преход към чиста енергия за намаляване на замърсяването на въздуха.

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития

Няма събития