Коментари -

Всички срещу НЗОК: Безумие е касата да решава вместо лекарите
Прочетена: 753 пъти
"Осъдени на смърт" пациенти с Хепатит С протестираха пред сградата на НЗОК през август, заради забавени протоколи и лечение. Шест месеца по-късно картинката може и да се повтори заради новите критерии за лечение на заболяването им. Снимка: Redmed

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) възнамерява да пести пари от терапията на пациентите с Хепатит С. Този извод циркулира в публичното пространство от дни, стресирайки не само хиляди пациенти, но също лекари, неправителствени организации и представители на фармацевтичния бранш.

 

Поводът са новите затегнати критерии за отпускане на безинтерфероновите терапии, които се очаква да влязат в сила от 16 януари. Според тях трите налични на пазара продукта се разделят в три отделни групи (линии на терапия), като лекарите се задължават приоритетно да изписват най-новия от тях (т.е. първата линия). Във всички останали случаи (при предписване на медикамент от втора и трета линия) специалистите трябва да приложат желязна аргументация, защото крайното решение дали пациентите ще получат терапията си, ще се взима от Надзорния съвет на здравната каса. Основният мотив е "икономическа целесъобразност".

"Няма да има равен достъп до трите терапии, а само до най-новата, с която лекарите нямат абсолютно никакъв опит. Ако случайно се наложи по медицински причини да бъде изписана втората или третата терапия, решението за това няма да се взима от лекуващия лекар, а от надзора на НЗОК, където има предимно финансисти и нито едно медицинско лице. Няма как касата да определя лечение. Това е невъзможно. Безумие е някой да решава вместо лекарите", сподели възмущението си пред Redmedia Силвана Лесидренска, председател на Сдружение "ХепАктив".

Абсурдът в цялата ситуация е, че трите медикамента не са взаимнозаменяеми и не могат да се поставят под общ знаменател, за да се избере най-евтиният от тях. Отделните препарати са с показания за различни генотипове и на практика не се изписват на хора с еднакви диагнози.

"Едната терапия се препоръчва при пациенти с бъбречни проблеми, другата се предписва на хора с декомпенсирана цироза. И всеки пациент се нуждае от своето персонално лечение", уточни Лесидренска.   

Това на практика поставя специалистите в абсурдната ситуация да мотивират терапия без алтернатива само, защото тя попада във втората или третата линия на избор.

 

Още по-голям парадокс е, че скандалните критерии изобщо не са консултирани и обсъдени с лекарите в областта. Така сред тях се прокрадват и изисквания, които заплашват да лишат от лечение всички "безнадеждни" случаи. Всички, които злоупотребяват с алкохол или не се очаква да преживеят дълго, заради съпътстващи заболявания, които нямат връзка с черния дроб, например, няма да получат безплатното интерфероново лечение, алармират специалистите.

"Тоест всички, които имат други заболявания, освен заболявания на черния дроб, няма да бъдат лекувани – надзорният съвет на касата може веднага да ги изхвърли от списъка за лечение, а това само по себе си е риск за живота, престъпление и нарушение на Конституцията", възмути се в ефира на bTV и Иван Димитров, председател на Федерация "Български пациентски форум".

"Притеснявам се, че пациентите наистина са обречени. Ако пациент има бъбречна недостатъчност и хепатит C, и двете заболявания намаляват преживяемостта му и той попада в първия изключващ критерий. В същото време европейските правила за правилно лечение на хепатит C определят няколко приоритетни групи, сред които са именно пациентите с бъбречна недостатъчност и хепатит C", коментира и проф. Емил Паскалев, началник на Клиниката по нефрология и трансплантация на УМБАЛ "Александровска".

По думите му липсва всякаква логика в това като първа линия да се избира терапия, която трае 12-16 седмици при положение, че има съвременни форми на лечение, които водят до 100% излекуване само за осем седмици. А тогава дори по-скъпата терапия ще излезе по-евтино, защото се взима за по-кратък период от време.

 

Притеснени от случващото се са и представителите на фармацевтичната индустрия. Не само, защото касата се натоварва с отговорности от компетентността на медицинските специалисти, но и защото неоснователно фаворитизира само един от наличните продукти на пазара.

"Създават се условия за ограничаване на кокуренцията, чрез създаване на фактически монопол на един лекарствен продукт/производител в съответен пазар по канал НЗОК, за сметка на всички останали. Очевидно е, че се предвижда процедура, която да ограничи и обезсърчи предписването на лекарствени продукти, които не са от "първи избор", като на продукта от "първи избор" се предоставя очевидно предимство при ползване на публичния ресурс", гласи официалното становище на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители, изпратено до здравната каса и здравното министерство.

От организацията предупреждават също, че този подход на изписване на терапия може и да увеличи разходите на публичния фонд, "поради неблагоприятни терапевтични последици за пациентите вследствие на неподходящо назначена терапия".

"От гледна точка на законодателството е доста въпросително това решение на касата. Няма разписана регламентирана процедура за определяне на първи избор между терапии, които са различни. Пише, че решението се взима по критерии за разходна ефективност, но никой не ги е виждал. Затова всички заинтересовани страни, биха могли да поставят под въпрос това решение по правен ред", коментира пред Redmedia директорът на ARPharM Деян Денев.

От Сдружение "ХепАктив" декларираха, че вече проверяват възможността да потърсят правата на пациентите в съда, а представителите на фармацевтичната индустрия се очаква да обсъдят бъдещите си действия на днешния управителен съвет на асоциацията.

 

Междувременно този следобед Надзорният съвет на здравната каса ще се събере на редовно заседание, за да обсъди повторно критериите за отпускане на безинтерфероновите терапии при лечението на Хепатит С.

 

Слава АНАЧКОВА

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития