Новини - Свят

Всеки шести смъртен случай в света е вследствие на замърсена околна среда
Прочетена: 173 пъти
Снимка: Pixabay.com

Мръсен въздух в Индия и Китай, замърсена вода в Субсахарска Африка, токсични мини и комбинати в Южна Америка. Замърсяването по света е причина за 9 млн. смъртни случая годишно, или една от всеки шест. Това показва ново проучване, публикувано от в. „Уошингтън поуст“ и цитирано от Дарик радио.

 

Изследването показва, че всяка година глобалното замърсяване убива три пъти повече хора сравнено със смъртните случаи вследтвие на ХИВ/СПИН, туберкулоза и малария взети заедно. По-голяма част от смъртните случаи са в бедни и развиващи се държави.

 

Изследването е проведено в период от две години. Използвани са данни от учени в над 130 държави. В рамките на проучването са документирани причините за развитие на болести и преждевременна смърт през последните десетилетия.

 

Според него лошото качество на въздуха е най-големият фактор на замърсяването, причиняващ смърт. Това включва както външното замърсяване, така и това в домакинствата, дължащо се на изгаряне на дърва, животинска тор и други. Резултатът – 6,5 млн. души умират през 2015 г. от сърдечни болести, инфаркти, рак на белите дробове и други респираторни проблеми.

 

Нечистата вода пък е причина за смъртта на 1,8 млн. души от стомашни болести, инфекции и други. Замърсяването на работното място също води до голям брой смъртни случаи – от рак на пикочния мехур при работещите с бои, през белодробни заболявания при миньорите, излагането на канцерогени и токсини е причина за смъртта на 800 000 души годишно.

Коментари

април 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития