Новини - България

Всеки седми европеец със СПИН не знае, че е болен
Прочетена: 267 пъти

Един на всеки седем носители на ХИВ в Европа не знае, че е заразен, сочи доклад на Европейския център за профилактика и контрол на заболяванията в Стокхолм. Данните бяха публикувани в навечерието на 1 декември - Световния ден за борба със СПИН.

 

Същевременно Световната здравна организация (СЗО) отчита рекорден брой на новите случаи на зараза в региона, информира БТА, цитирайки агенция "Франс прес". През 2015 г. са регистрирани 153 407 нови носители на вируса, докато година по-рано броят им е бил 142 000.

"ХИВ и СПИН продължават да бъдат сериозен проблем в Европа. Индивидите, които са в неведение, че са заразени, не могат да се възползват от животоспасяващо лечение и продължават да предават вируса на други", сподели основните предизвикателства, пред които са изправени здравните системи в Европа, еврокомисарят по здравеопазване и безопасност на храните Витенис Андриукайтис.

Близо половината от случаите на ХИВ в Европа - около 47%, се диагностицират на късен етап от развитието на инфекцията, сочат данните от доклада на Европейския център за профилактика и контрол на заболяванията. Обобщените данни за 31 страни (28-те страни членки на Европейския съюз и три държави извън него – Исландия, Лихтенщайн и Норвегия) сочат, че минават средно четири години преди болестта да бъде установена с кръвни тестове и докладвана.

 

В 42% от случаите основна причина за предаване на вируса е сексът между мъже, а в 32% от случаите това са хетеросексуалните контакти. Следва употребата на наркотици с 4 процента от диагностицираните случаи.

 

У нас новорегистрираните случаи на ХИВ тази година са 193, като при 88% от тях вирусът е бил предаден по полов път, сочат данните на Министерството на здравеопазването. Тествани са общо 263 900 лица, а официалният брой на серопозитивните е 2 640.

 

Запазва се тенденцията от последните години броят на новорегистрираните мъже да е над пет пъти по-голям от броя на жените. Близо 34% са новорегистрираните ХИВ серопозитивни сред младите хора между 20-29 години, като най-засегната е възрастовата група 30-39 години. Най-младият ХИВ серопозитивен в България е на 19 години, а най-старият на 64 години, допълват от здравното министерство.

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития