Новини - България

Всеки пети с отлична оценка на изпита по биология за прием в МУ-София
Прочетена: 383 пъти

Всеки пети или малко над 18% от явилите се кандидат-студенти на изпита по биология за прием в Медицинския университет-София (МУ-София) получиха отлична оценка (над 5,50). А всеки четвърти или 26 на сто са с „много добър“ на изпита по химия. Отличните оценки по химия са 6%.

 

Това показват резултатите от представянето на зрелостниците, които искат да учат в най-желаното висше учебно заведение у нас. Тази година за едно място в МУ-София се борят между трима и петима кандидати.

 

От всички 1353-ма кандидати, писали на двата изпита, с максималния бал от 36 са четири жени – тоест те имат диплома с оценка пълно шест, толкова са получили и на двата изпита. Три от пълните отличнички са посочили като първо желание медицина, а четвъртата - фармация. И тази година местата за медицина в Медицинския университет-София са 180, за дентална медицина – 120 и за фармация – 120.

 

Средно на двата изпита – по биология и химия, които се проведоха на 2 и 9 юли, слаби оценки са получили 23 на сто от явилите се кандидат-студенти. В тези граници са били лошо оценените и миналата година.

 

За учебната 2016-2017 г. МУ-София разкрива и нови специалности. Някои от новите магистратури, които ще стартират през новата година във Факултета по обществено здраве са Клинични здравни грижи, Балнеология, Здравословно и диетично хранене, Медицинска козметика и др. Традиционно висок е интересът към специалностите Кинезитерапия, Трудова медицина и работоспособност, Обществено здраве и здравен мениджмънт.

 

Освен голям брой българи, МУ-София има и много кандидати от други страни. През последните години е подчертан интересът на европейските граждани за обучение в университета. В момента от 2800 чуждестранни граждани (от 51 държави) 1900 са от ЕС. Най-много от европейските граждани са от Италия, Гърция, Великобритания, Германия.

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития