Новини - България

Всеки пети българин у нас е с високо кръвно налягане
Прочетена: 479 пъти

Над 1,2 млн. души в страната са получили лекарства от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) през 2015 г., обяви Българската лига по хипертония по повод предстоящия на 17 май Световен ден за борба със заболяването.

 

Проблемът у нас е, че има хора, които не се възползват от правото си на предписани по каса медикаменти, затова и реалният брой на хипертониците у нас е по-висок от посочените 1,2 млн. души. Това на практика означава, че всеки 4-5 българин е с високо кръвно налягане, пресмятат от организацията.

 

Артериалната хипертония (АХ) е заболяване не само на сърцето, а засяга целия организъм. Това е една от най-разпространените и същевременно най-коварни болести, поради множеството неблагоприятни последствия, до които води безсимптомно. В резултат на АХ настъпват тежки, а в много случаи и смъртоносни усложнения като мозъчен инсулт, миокарден инфаркт, нарушения на бъбречната функция, проблеми, свързани с бременността, увреждания на очите и други.

 

Всеки трети с високо кръвно налягане страда от нарушена функция на бъбреците, сочи още международната статистика. При 5 до 10% от европейците и при около 12% от българите състоянието неусетно прераства в хронично бъбречно заболяване, защото пациентите нямат оплаквания. Единствените симптоми са тези на хипертонията и болните сами не разбират как са стигнали до усложнения.

 

По този повод във фокуса на Световния ден за борба с хипертония тази година ще бъдат бъбречните заболявания, тъй като са едни от най-сериозните усложнения при хипертония. Кампанията на 17 май ще протече под мотото "Нормално кръвно налягане - здраве за бъбреците", за да обърне повече внимание на лекарте и пациентите върху състоянието. На публични места ще бъдат разположени пунктове, където гражданите ще бъдат консултирани безплатно за проблеми свързани с хипертонията и бъбречните заболявания, ще се правят и безплатни измервания на тегло, талия и кръвно налягане.

 

Ето и градовете, в които може да откриете пунктовете на 17 май, вторник, във времето от 10 до 16 часа:

 

 • София – пл. ″Света Неделя″ № 7 (до входа на МЕТРО станция Сердика), Южен парк III (голямата поляна, вход от бул. „Гоце Делчев”)
 • Пловдив - площад Централен (от западната страна, срещу Централна поща)
 • Благоевград - ул. „Тодор Александров“ (пред магазин Билла и Съдебната палата)
 • Стара Загора – Централен парк “5 ОКТОМВРИ” (до фонтаните)
 • Бургас - ул. „Александровска”, пред сградата на Общината
 • Варна – вход Морска градина (от страната на Икономически университет)
 • Русе - площад „Свобода”, срещу Съдебна палата
 • Плевен - площад „Възраждане” до фонтаните, Община Плевен
 • Кърджали - площадчето на Москва срещу Мтел, паметник Димитър Маджаров
 • Хасково - пешеходна зона между Общински и Областен съвет
 • Добрич - бул. „25-ти септември“, пред бившата сладкарница „Ропотамо“

 

Световният ден на хипертонията (WHD) се отбелязва за първи път през 2005 г. по инициатива на Международното дружество по хипертония и свързаните с него кампании имат за цел да обединят усилията на медицински специалисти, пациенти и институции за популяризиране на социалната значимост на заболяването, за важността на превенцията, контрола и лечението му.

 

Повече за Световния ден на хипертонията 2016 можете да открите на следния линк: http://ish-world.com/events/e/World- Hypertension-Day-2016/

Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития