Новини - България

Все по-млади жени страдат от миомна болест
Прочетена: 337 пъти

Средно около 40% от представителките на женския пол и все повече момичета между 20 и 22 годишна възраст се сблъскват с диагнозата "миомна болест", алармира директорът на столичната АГ болница "Шайново" д-р Румен Велев.

 

По думите му маточните миоми са най-честите доброкачествени тумори при жените в активна репродуктивна възраст. В половината от случаите болестта протича без никакви оплаквания, а учените все още не са установили всички фактори, които влияят на нейната поява. Обикновено се преплитат генетични и хормонални фактори, както и такива на околната реда, а сред най-честите симптоми са обилно кръвотечение и менструация, дискомфорт в малкия таз, болка при полов контакт, невъзможност за забременяване или трудно износване на плода, често уриниране и запек. 

 

За да се научат жените да разпознават симптомите и да търсят помощ навреме, АГ болница "Шейново" организира безплатни конкултации за пациентки с диагноза "фиброза" (патологично разрастване на  съединителна тъкан в организма). 

"Нашата кампания има две основни цели. Едната е да диагностицираме и да консултираме пациентките, но другата ни цел е да ги обучаваме, да им обясняваме какво е това миомната болест, какви симптоми може да има, до какви усложнения може да доведе, ползите и рисковете от различните методи на лечение", обясни директорът на "Шейново".

Записванията за безплатните профилактични прегледи започват от днес, а кампанията ще продъли цял месец. Телефонът за консултации е 02/965 94 81.

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития