Новини - България

Временно: ВАС спира пръстовата идентификация в болниците
Прочетена: 1464 пъти

Приемането на пациенти чрез системата за пръстова автентификация в лечебните заведения в страната да бъде временно спряна, постанови тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС).

 

Мотивите на матистратите са, че генерирането на персонален идентификационен код чрез сканиране на биометрични данни не фигурира като процедура в Закона за здравното осигуряване (съответо не може да се добавя чрез наредба) и противоречи на европейските разпоредби.

"На МС не са делегирани със закон правомощия да генерира уникален идентификационен номер на здравноосигуреното лице. Освен това тази разпоредба е в противоречие с Директива 24/2011 г. и Регламент 910/2014 г. с оглед на изискванията за изработване на електронна здравна система, съвместима с тази на останалите държави-членки", е становището на ВАС.

Взетото днес решение касае чл. 2, ал. 5 от Наредбата за осъществяване правото на достъп до медицинска помощ, който гласи:

"На всяко здравноосигурено лице се генерира уникален идентификационен номер по чл. 63, ал. 1, т. 1 от Закона за здравното осигуряване посредством електронна автентификация. При всяко получаване на медицинска помощ лицето се автентификира чрез този номер, с което потвърждава оказаната му медицинска помощ"

Точно този текст е обявен за нищожен от магистратите. Решението им не е окончателно и подлежи на обжалване, но заради опасността от настъпването на вреди от продължаващото прилагане на текста, действието му временно се спира до произнасянето на по-висшия 5-членен състав.

 

Системата стартира в началото на ноември, но от месеци провокира недоволство сред лекари и пациенти. За въвеждането й бяха похарчени 400 хил. лв. от бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), а самите болници закупиха за своя сметка стотици четци.

 

Целта на системата е да "охранява" разходите за медицинска помощ и да предотвратява "източването" на средства от здравната каса.

 

По-рано днес заместник-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков обяви, че само за две седмици след въвеждането на системата за пръстова идентификация, болниците в страната са изхарчили с 15 млн. лв. по-малко отколкото за същия период месец по-рано.

Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития