Новини - България

Връщат директорите на "Св. Анна" и "Св. Иван Рилски"
Прочетена: 1178 пъти

Директорите на университетските болници „Св. Анна“ и „Св. Иван Рилски“ в столицата – д-р Димитър Димитров и д-р Дечо Дечев, ще бъдат възстановени на постовете си, обяви служебният министър на здравеопазването д-р Илко Семерджиев на първата си официална пресконференция.

 

Двамата ръководители бяха уволнени още в началото на мандата на предшественика му д-р Петър Москов, заради критики и несъгласие с методите му на управление.

„Там ще възстановим справедливостта. Успешните болнични мениджъри, които държаха тези болници печеливши, ще бъдат върнати“, отговори д-р Семерджиев.

Решението си служебният министър подкрепи с конкретни цифри. За периода от 2012 до 2014 г., когато директор на УМБАЛ „Св. Анна“ е д-р Димитров, дълговете на лечебното заведение се увеличават от 4.3 на 5.4 млн. лв., но след това намаляват до 5.07 млн. лв. В края на 2015 г. след уволнението на директора сумата скача на 8.3 млн. лв., а в края на 2016 г. е вече 14.3 млн. лв.

 

По същия начин дълговете на УМБАЛ „Св. Иван Рилкси“ по времето на д-р Дечо Дечев се свиват от 4.3 на 3.5 млн. лв. за период от 2 години. През 2015 г., когато лечебното заведение има нов директор, сумата вече е 14.5 млн. лв., а в края на 2016 г. – над 16.6 млн. лв.

 

По всяка вероятност кадрови промени ще последват и в други лечебни заведения след окончателното приключване на започналите проверки в тях, закани се Семерджиев.

„Една по една ги разследваме, една по една ги изследваме какво точно се случва там – как генерират дългове, коя колко дългове има, за колко време ги натрупва… И разбира се, че там където има обективни причини, ние ще ги отчетем, но там където няма обективни причини, ще последват действия“, категоричен беше служебният министър.

По данни на министерството общите дългове на болниците са се увеличили от 297 млн. лв. през 2012 г. до 386 млн. лв. през 2015 г., като се очаква сумата да стигне 411 млн. лв. в края на 2016 г.

 

Слава АНАЧКОВА

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития