Новини - България

Врачанската болница източила 200 000 лв. от здравната каса
Прочетена: 457 пъти

Цялото ръководство на многопрофилната болница във Враца ще бъде сменено, заради разкрити злоупотреби, обяви заместник-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков.

 

Проверки на Изпълнителната агенция „Медицински одит“ е установила, че в лечебното заведение фиктивно е назначен доктор, който иначе работи в специализираната извънболнична помощ в Шумен. По едно и също време той е асистирал на операция във Враца и е отчитал прегледи в Шумен, а „всички сме наясно, че това е невъзможно“, коментира Шарков.

 

Нарушението е класически пример за това как една диплома се използва за отчитане на извършени медицински дейности, без съответния лекар реално да присъства в лечебното заведение. По този начин болницата във Враца е успяла да източи над 200 000 лв. от Националната здравноосигурителна каса, допълни Шарков. Самият доктор, освен това, е получавал заплата, по-висока от възнагражденията на ръководители на клиники.

 

„Това всъщност не е само източване на касата. Някой краде от труда на коректно работещите лекари“, допълни заместнк-министърът.

 

По думите на Шарков здравното министерство е получило и други сигнали за злоупотреби в сектора. Пациенти са се оплакали, че в епикризите си са открили процедури, които никога не са им били извършвани, или са лежали в болница, без това да е вярно.

 

„Това не е медицина и вреди на имиджа на българския лекар и на всички онези, които честно и почтено си вършат работата. Като лекар заявявам, че ние трябва да очистим лекарския съюз от всички онези, които не се занимават с медицина, а с печалбарство.

Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития