Новини - България

Военни медици демонстрираха възможностите си за реакция при бедствия с много ранени
Прочетена: 527 пъти
Снимки: ВМА

Военномедицинският отряд за бързо реагиране (ВМОБР) към Военномедицинска академия (ВМА) демонстрира в полеви условия възможностите за реагиране при ликвидиране на последствията от бедствени ситуации с голям брой пострадали, съобщиха от пресцентъра на лечебното заведение. На летище „Враждебна”, където се проведе занятието, военните медици показаха подготовката си за действие при авиационно събитие и провеждане на спасителни, неотложни медицински дейности и евакуация на пострадали по въздух в есенно-зимни условия.

 

Ръководител на учението бе началникът на академията генерал-майор проф. Николай Петров. На демонстрацията присъстваха и двамата заместник-началници на болницата - полк. проф. Венцислав Мутафчийски и полк. проф. Румен Попов.

 

Преди началото проф. Любомир Алексиев разясни какви са целите на това планирано, тренировъчно мероприятие.

 

Екипите показаха на практика стандартните оперативни процедури при инцидент по време на приземяване на военно-транспортен самолет, превозващ войскови контингент за ротация при изпълнение на мисия извън страната.

 

Демонстрацията протече при следния сценарий:

 

В района на военно-въздушната база има голям брой пострадали и поради невъзможност за справяне със ситуацията с наличните сили и средства, се налага активиране на ВМОБР.  С разрешение на началника на ВМА екипите пристигат на място, за да развърнат медицински пункт Роля 1 в две палатки и преден хирургичен отряд в състав: два хирургични, два реанимационни и един терапевтичен екип с два реанимобила, една автооперационна и една автореанимационна със съответното оборудване.

 

В района на летището в голяма палатка се разкрива авиомедицинско евакуационно звено с 20 легла за приемане на пациенти, нуждаещи се от авиомедицинска евакуация към специализирани здравни заведения.

 

Пациентите със стабилизирани жизнени функции се транспортират от предния хирургичен отряд към авиомедицинското евакуационно звено за наблюдение и изчакване на евакуация по въздух. Оттам се транспортират до самолет, оборудван за превозване на пациенти по въздух и се настаняват под контрола на военномедицински екип за авиомедицинска евакуация.

 

Това занятие е третото за тази година.

 

„Стремим се да намерим това, което не е наред и да го решим“, коментира проф. Петров след края на демонстрацията и подчерта, че всички членове на ВМОБР са добре обучени, имат своя рефлекс и отговорност.

Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития