Новини - България

Военен самолет транспортира донор за трансплантация от Варна до София
Прочетена: 521 пъти

По искане на Министерството на здравеопазването военно-транспортен самолет "Спартан" е летял от София до Варна и обратно, за да превози в най-кратки срокове 51-годишна жена от Добрич в мозъчна смърт след кръвоизлив в мозъка. Роднините й са дали съгласието си органите й да бъдат трансплантирани, а командването на Военновъздушните сили е разрешило транспортирането да стане с военен самолет, съобщи в ефира на bTV директорът на софийската болница "Св. Екатерина" проф. Генчо Начев.

 

По думите му информацията за състоянието на жената е получена около 16:30 часа вчера (4 май). Самолетът е излетял към морската ни столица около 20:00 часа с медицински екип на борда и се е върнал около 0:30 часа.

 

Проф. Начев посочи също, че трансплантацията на сърцето е извършена в „Света Екатерина” тази сутрин, като реципиентът е 61-годишен мъж. Черният дроб ще бъде трансплантиран във Военномедицинска академия, като вероятно с него шанс за пълноценен живот ще получи дете. В Александровска болница ще бъдат трансплантирани бъбреците.

 

Проф. Начев благодари на близките на донора, които са дали разрешение органите й да бъдат дарени:

"В края на краищата, трансплантацията е една рутинна операция, но за да се извърши тя, е необходим този благороден жест", коментира той.

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития