Медицина на бъдещето -

Водещ препарат срещу Хепатит Б преминава в нова фаза на изпитване
Прочетена: 1354 пъти

Започва записването на пациенти за следваща група на клинично изпитване от Фаза 2а на препарат за терапия на хроничен Хепатит Б (HBV), съобщават международните медии. Процедурата ще сравнява продукта CMX157 на компанията ContraVir с препарата Viread (тенофовир дизопроксил фумарат) за лечение на HBV на производителя Gilead Science.

 

По спецификация CMX157 е силно антивирусно лекарство с новаторска структура, насочена към черния дроб, която води до намаляване на циркулиращите нива на тенофовир. Това на свой ред намалява системното излагане и понижава възможността от бъбречни увреждания като страничен ефект.

 

В новата фаза на изпитване ще бъдат включени 60 нелекувани до сега пациенти с хронична инфекция HBV. Задачата е да се провери ефективността и безопасността на новия препарат чрез прилагане на различна дозировка. За целта по десет пациента от всяка група ще получават в продължение на четири седмици 5, 10, 25, 50, или 100 мг CMX157 дневно. По двама пациента от всяка група ще получават Viread в стандартни дози от по 300 мг.

 

"С нетърпение очакваме да съобщим финалните данни от Фаза 2а до края на годината и продължаваме да смятаме, че CMX157 притежава идеалните качества, необходими, за да бъде използван като част от бъдеща комбинирана лекарствена стратегия, където взаимодействието между различните лекарства поставя високи изисквания пред безопасността", коментира в съобщение за пресата Джеймс Сапирщайн, главен изпълнителен директор на ContraVir.

 

Положителните междинни резултати от проучванията показват, че доза от 25 мг от CMX157 постига резултат върху HBV, сравним със стандартната доза от 300 мг на Viread, но със значително по-малко странични ефекти. Резултатите от завършената Фаза 1б и продължаващата в момента Фаза 2а предполагат, че CMX157 може да смекчи токсичността към бъбреците и костите, която се свързва с употребата на Viread.

 

 

Източник:

http://hepatitisnewstoday.com/2016/10/18/contravir-lead-hepatitis-b-candidate-advances-phase-2a-trial/

 

Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития