Новини - България

Внимание! Измамници събират дарения за болни деца
Прочетена: 2845 пъти

Призиви за финансова помощ, открити банкови сметки и фалшиви снимки на деца циркулират в публичното пространство и интернет, подлъгвайки хората да превеждат пари на измамници. За това алармира в социалните мрежи Веселина Георгиева от фондация "Спаси, дари на ...".

"Мили приятели, измамите за събиране на дарителски средства за болни деца зачестяват и стават все по-нагли. Днешната е от лицето Stiliyan Stefanov Sharkov, който не само, че обявява кампания за набиране на пари за болно от левкемия дете - Ани, но има и безкрайната наглост да публикува снимка на детето на моя приятелка, както и своята банкова сметка. Разбира се, родителите и приятелите веднага реагираха, уведомени са службите, банката, фейсбук, и вярвам, че е въпрос на часове този измамник да бъде заловен и наказан", разказва Георгиева.

Според "Спаси, дари на ..." измамите  са резултат от проблемите във Фонда за лечение на деца, които напоследък провокират бум на дарителските кампании, защото родителите имат все по-малко доверие във Фонда.

 

Ситуацията действително е удобна, защото докато в системата цари хаос, много родители и граждани могат да бъдат подлъгани, опасяват се от благотворителната организация.

 

По този повод Мария Донкова, програмен директор на Фондация "Пайдеа", разпространи в личния си фейсбук профил няколко съвета по какво се различават истинските дарителски кампании от фалшивите:

  1. Вижте банковата сметка - ако е дарителска, е на името на детето. Всяка друга е за избягване.
  2. Вижте номера за СМС-и. Само на 17777 с ДМС/DMS + име имате гаранции, че някой се е срещнал с живи хора, грижещи се за това дете, и е видял документи за състоянието му. През ДМС/DMS не само, че ще пратите парите си на истинско болно дете, но и ще ги пратите всичките, а не с 20% по-малко заради ДДС. И можете да проверявате как върви набирането на средства.
  3. Вижте документите - епикризи, изследавния, оферти за лечение/лекарства. Ако няма - и вие не бързайте.
  4. И - много важно усилие, което не трябва да пропускате - ако попаднете на измамник, веднага подайте сигнал тук http://www.cybercrime.bg/bg/contacts

 

"Съсипването на ЦФЛД си има цена за всички ни", категорична е Мария Донкова.

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития

Няма събития