Новини - България

ВМА стопи дълговете си наполовина за година
Прочетена: 141 пъти
Снимка: ВМА

През месец юни 2016 г. дълговете на Военномедицинска академия (ВМА) са били в размер на 37 млн. лева, а година по-късно - 18,2 милиона. Това каза временно изпълняващият длъжността началник на болницата полк. проф. д-р Венцислав Мутафчийски пред личния състав и официалните гости на отчета за дейността на болницата в периода май-септември 2017 г.

 

„Виждате за 1 година какъв скок има в овладяването на дълговата тежест на ВМА. За септември 2017 г. по счетоводни данни са 15,3 милиона лева – просрочени задължения и текущ дълг. В момента, след последното плащане на месец октомври,  имаме 12 милиона дълг.Въобще не трябва да забравяме, че към Банката за развитие има цесия, която беше около 53 милиона. Миналата година бяха покрити 20 милиона, сега са 32 милиона. Предвидени са вече и са приготвени за разплащане 20 милиона лева, така че за догодина ще останат около 13 милиона лева”, отчете началникът на ВМА.

 

Той изтъкна, че към момента всички запори са паднали, а доверието към болницата като надежден партньор нараства все повече.

 

Има ръст и в преминалите болни в стационара, извършените операции, приходите от НЗОК, НОИ и ДКЦ, както и спад в разходите за медицински консумативи, без да е намалено качеството на използваните материали, спад в общите стопански разходи, разходите за охрана, храна и т.н. Мутафчийски отчете и ръст на възнагражденията на служителите на ВМА.

Коментари

април 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития