Новини - България

ВМА ще обучава лекари за българската армия
Прочетена: 905 пъти

Специализирано обучение на военни лекари може да започне във Военномедицинска академия още от тази есен. Това обяви директорът на лечебното заведение генерал проф. Николай Петров след като представи отчет за дейността на всички структури на ВМА за миналата 2016 година.

"Ще започнем само с военни лекари и не мислим за разширяване. Ние искаме да решим една празнина, една нужда на държавата", допълни проф. Петров.

За да започне подготовката на военни лекари, болницата първо трябва да акредитира структурите, в които ще се извършва обучението. Ако процесът върви по вода, ВМА ще разполага със собствен университет, а приемът на първите "студенти" ще бъде факт през следващата 2017-2018 учебна година. В противен случай обучението ще бъде отложено за догодина.

"Мисля, че имате и една друга област, която можете да покриете съвсем спокойно, и то много по-добре от някои факултети по обществено здраве. Това е областта на управлението на здравния мениджмънт", заяви в обръщение към ръководството на ВМА и служебният министър на здравеопазването д-р Илко Семерджиев, който също присъстваше на отчета.

Думите му бяха провокирани от факта, че за по-малко от три години ВМА е стопила дълговете си от общо 227,5 млн. лв. (главница и лихви) през 2014 г. на съвсем скромните 14 млн. лв. към края на 2016-а. Освен тях болницата има и цесия към Българската банка за развитие в размер на 32 млн. лв., които обаче се очаква да бъдат покрити от държавата в рамките на следващите две години.

"Този модел, който вие сте изработили, който прилагате на практика и който дава своите резултати  - видяхме съвсем отчетливо, очевидно ще трябва да се приложи и в другите лечебни заведения, така че да се ускори намаляването на дълговете", категоричен беше Семерджиев. 

Директорът на болницата се похвали, че успехите в тази област не са само на мениджмънта, а на всички лекари, които спасяват човешки животи. Доволни пациенти непрекъснато даряват средства и апаратура на ВМА в знак на благодарност за оказаната грижа. Сред най-големите дарения, споменати от проф. Петров, са стерилидатор на обща стойност 350 хил. лв., дарен от голям оръжеен търговец, и чисто нова линейка, предоставена безвъзмездно от директора на частна болница.

 

Благодарение на доброто управление на средствата през последните две години и въпреки наследените дългове, заплатите на персонала във Военномедицинска академия се е увеличил средно със 140 лв. на месец. Сумите за високи професионални постижения обаче са по-високи и зависят от личния принос на всеки служител, допълни проф. Петров.

 

Слава АНАЧКОВА

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития

Няма събития