Новини - България

ВМА се превръща в здравен център за "малките хора" в България
Прочетена: 418 пъти

Всички хора с нисък ръст в България ще получат достъп до безплатна медицинска помощ в структурите на Военномедицинска академия (ВМА) в цялата страна. Това обяви омбудсманът на България  Мая Манолова, която заедно със заместник-директора на ВМА проф. Венцислав Мутафчийски даде старт на инициативата. Двамата взеха участие в кръгла маса под надслов "Толерантността на обществото и институциите към хората с нисък ръст", с която организацията отбеляза своята 20-годишнина.

 

"От тук и занапред Военномедицинска академия ще бъде здравната институция, която ще осъществява прегледите, лечението и рехабилитацията на малките хора в България. За целта всеки от вас ще има персонална карта за достъп винаги, когато е необходим преглед или лечение", обяви Манолова и лично връчи първите карти.

 

Според нея по този начин се решава един от важните проблеми за малките хора у нас - този за лечението и диагноситката им, защото вече те ще се осъществяват от най-добрите специалисти в здравния сектор.

 

"Откликнахме на идеята на г-жа Манолова не по популистки причини, а заради ясно осъзнатата задача на Военномедицинска академия, че тя е част от националната сигурност и от личната сигурност на всички български граждани, каквито сте и вие - малките хора на България. Като медици напълно осъзнаваме вашите специфични нужди и специфични изисквания в лечението и затова с радост откликваме и създаваме медицинския  център за лечение на малки български хора във ВМА с всичките спицифичности на това лечение", обърна се към аудиторията и проф. Мутафчийски.

 

Първата карта за безплатни здравни услуги получи най-възрастният представител на пациентите с нисък ръст - Надежда Митева. За нея и за всички останали малки хора центърът ще е отворен още в понеделник.

Коментари

февруари 2024

ПВСЧПСН
   
   

Събития

Няма събития