Red Media - информационен сайт за здравеопазване
Информационен сайт за здравеопазването и здравната реформа

Новини - България

ВМА поема грижата за актьорите на Народния театър
Прочетена: 379 пъти

"Най-добрите отиват при най-добрите". С тези думи директорът на Народния театър "Иван Вазов" Мариус Донкин сложи подписа си до този на началника на Военномедицинска академия (ВМА) в столицата генерал-майор проф. Николай Петров за сключване на споразумение за взаимно сътрудничество между двете институции.

"Оттук нататък ние ще се грижим за физическото здраве на най-добрите актьори в България, както и на обслужващия персонал в театъра, а те, дай Боже, ще се грижат за нашето духовно здраве, защото и ние също сме пациенти", заяви след подписването проф. Петров.

Споразумението дава възможност лекарите и целият медицински персонал на ВМА да посещава спектаклите на Народния театър при преференциални условия, а актьорите - да се лекуват във ВМА и в поликлиниката към академията в рамките на дейностите, заплащани от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

 

Според проф. Петров идеята е чудесна и може да се приложи при други театри и лечебни заведения. Меморандумът е един особен знак към обществото за това, че един национален културен институт е в контакт с национална болница, съгласиха се двамата директори.

"ВМА е структура. в която има изграден завършен спешен център с дежурни лекари по кабинетите 24 часа, с дежурен телефон, с екипи с линейки и бърза помощ, които могат да реагират във всяка точка на страната. Това е една здравна застраховка за колегите от Народния театър. Това е една сигурност и спокойствие, отколкото реална работа", коментира още проф. Петров.

Целият творчески състав и обслужващия персонал на Народния театър, който ще може да се възползва от здравните услуги на ВМА, наброява 234 души, уточни на финала Мариус Донкин.

Коментари

юни 2021

ПВСЧПСН
 
    

Събития