Новини - България

ВМА поема грижата за актьорите на Народния театър
Прочетена: 455 пъти

"Най-добрите отиват при най-добрите". С тези думи директорът на Народния театър "Иван Вазов" Мариус Донкин сложи подписа си до този на началника на Военномедицинска академия (ВМА) в столицата генерал-майор проф. Николай Петров за сключване на споразумение за взаимно сътрудничество между двете институции.

"Оттук нататък ние ще се грижим за физическото здраве на най-добрите актьори в България, както и на обслужващия персонал в театъра, а те, дай Боже, ще се грижат за нашето духовно здраве, защото и ние също сме пациенти", заяви след подписването проф. Петров.

Споразумението дава възможност лекарите и целият медицински персонал на ВМА да посещава спектаклите на Народния театър при преференциални условия, а актьорите - да се лекуват във ВМА и в поликлиниката към академията в рамките на дейностите, заплащани от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

 

Според проф. Петров идеята е чудесна и може да се приложи при други театри и лечебни заведения. Меморандумът е един особен знак към обществото за това, че един национален културен институт е в контакт с национална болница, съгласиха се двамата директори.

"ВМА е структура. в която има изграден завършен спешен център с дежурни лекари по кабинетите 24 часа, с дежурен телефон, с екипи с линейки и бърза помощ, които могат да реагират във всяка точка на страната. Това е една здравна застраховка за колегите от Народния театър. Това е една сигурност и спокойствие, отколкото реална работа", коментира още проф. Петров.

Целият творчески състав и обслужващия персонал на Народния театър, който ще може да се възползва от здравните услуги на ВМА, наброява 234 души, уточни на финала Мариус Донкин.

Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития