Галерия - Фото

ВМА отбеляза 10 г. от първата трансплантация на черен дроб, направена в болницата
Прочетена: 6996 пъти
Снимки: ВМА

Военномедицинска академия (ВМА) отбеляза днес 10-тата годишнина от първата чернодробна трансплантация в болницата. Събитието уважиха заместник министър-председателят и министър на отбраната Красимир Каракачанов; министърът на здравеопазването проф. Николай Петров; представители на структурите на Министерство на отбраната, на лечебни заведения и пациентски организации, координатори по донорство от цялата страна и пациенти, трансплантирани в лечебното заведение.

„За тези 10 г. във ВМА сме направили 59 трансплантации на черен дроб и това вече е рутинна дейност. ВМА направи първата операция съвсем сама, като 3 години преди това се подготвяхме, включително и със специализации в чужбина, и успяхме”, коментира началникът на болницата проф. Венцислав Мутафчийски.

Той отбеляза и че в този процес на подготовка са се изградили и лидерите на тази дейност – проф. Никола Владов, проф. Крум Кацаров, проф. Николай Петров, доц. Евелина Одисеева.

„След 10 години може да се похвалим с няколко екипа, които могат съвсем самостоятелно да извършват тази трансплантация, което говори за една добра приемственост”, каза още проф. Мутафчийски.

В края на конференцията началникът на ВМА награди с грамоти представители на участниците в целия трансплантационен процес.

Коментари

април 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития