Новини - България

ВМА организира безплатно измерване на кръвната захар за деня на диабета
Прочетена: 700 пъти

На 14.11.2016 г., понеделник, от 10:00 до 14:00 часа, във фоайето на поликлиниката на Военномедицинска академия (ВМА), ще се извършват безплатни изследвания на кръвна захар и при необходимост – консултация със специалист-ендокринолог. Инициативата е във връзка с отбелязването на Световния ден за борба с диабета – 14 ноември.

 

Кампанията е под мотото:

„Изследвай се, ако мислиш, че си в риск! Може да избегнеш застрашаващи живота усложнения!“

В България с диагнозата диабет живеят 460 000 души, а 200 000 българи са засегнати, но не знаят и не се лекуват, съобщават от ВМА.

 

Световният ден за борба с диабета се отбелязва всяка година на 14 ноември по решение на Международната диабетна федерация и Световната здравна организация, в отговор на нарастващата тревога за бъдещето на милионите хора, страдащи от заболяването.

 

Захарният диабет е метаболитно заболяване, характеризиращо се с повишени нива на кръвната захар, което се дължи на частично намаление или нарушено действие на инсулина (диабет тип 2) или пълна загуба на продукцията му в организма (диабет тип 1).

 

Ефективното лечение, може да намали инвалидизиращите усложнения с до 50%. Пациентът и лекуващият екип имат обща цел - да постигнат и поддържат добър контрол на стойностите на кръвната захар. Международната диабетна федерация препоръчва следните стойности на добър контрол - кръвна захар преди хранене: 4-7 ммол/л; кръвна захар 2 часа след хранене: < 10 ммол/л). За поставяне на диагноза и контрол на захарния диабет се измерва и гликиран хемоглобин, който е показател за контрола на захарния диабет през последните 3 месеца. Препоръката на федерацията е гликираният хемоглобин да е под 7% или съобразно индивидуалните препоръки на ендокринолога. Доказано е, че подобреният гликемичен контрол намалява риска от развитие на усложнения и увеличава продължителността на живота.

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития

Няма събития