Новини - България

ВМА организира безплатни прегледи за рак на гърдата
Прочетена: 146 пъти
Снимка: ВМА

За поредна година Военномедицинска академия (ВМА) се включва в профилактичната кампания по повод отбелязване на Световния месец за борба с рака на гърдата – октомври, съобщиха от лечебното заведение.

 

Безплатните прегледи се провеждат в Клиника "Гръдна хирургия”, от 12:00 до 13:30 ч., всяка седмица от понеделник до четвъртък през месец октомври. Можете да запишете своя час за преглед на уебстраница: www.breastunit.bg.

 

Практиката за профилактични прегледи във ВМА е целогодишна, като периодично се организират подобни кампании в различни области. В момента, паралелно с тази кампания, във ВМА върви и друга скринингова кампания за профилактика на рака на млечната жлеза, която е под патронажа на Столична община.

 

„ВМА традиционно участва в тези кампании. Ще си позволя да ви дам и малко статистика - в света заболеваемостта от рак на гърдата се увеличава между 1 и 2% годишно. По данни на СЗО годишно се диагностицират около 1,6 милиона жени и 412 хиляди са смъртните случаи”, коментира при откриването на кампанията проф. Георги Байчев - хирург и онколог от Клиника "Гръдна хирургия” към ВМА.

 

Той обърна внимание и на следната тенденция, която се наблюдава през последните 10 години - при плавно увеличаване на заболеваемостта, смъртността в световен мащаб ежегодно спада с 1%.

 

„Това е нещо много сериозно. Смята се, че три са причините за намаляване на смъртността. Първата безспорно е по-добрата здравна просвета на населението. Днес българската пациентка е много по-информирана. На второ място се нареждат скрининговите кампании”, коментира проф. Байчев и изрази надежда инициативата в скоро време да обхване цялата страна.

 

Специалистът бе категоричен, че третата причина за намаляване на смъртността е подобряване на лечебните методи.

Коментари

април 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития