Новини - България

ВМА обменя опит за обучението на военни лекари със Сърбия
Прочетена: 551 пъти

Военномедицинска академия (ВМА) ще си сътрудничи в различни направления с военни медици от град Белград, Сърбия. Това стана ясно по време на провела се днес среща на ръководството на болницата със сръбска делегация, която е на неколкодневно посещение у нас, съобщиха от лечебното заведение.

 

Началникът на ВМА генерал-майор член-кореспондент професор Николай Петров запозна гостите със структурата и модела на управление на академията. Той изтъкна, че освен централната част в София, ВМА има подразделения в още няколко града, което позволява при бедствие или авария да се покрие територията на цялата страна.

„Освен за контингента ни, ВМА е отворена и за всички български граждани. Според статистическите данни на НЗОК, ние сме най-предпочитаната болница“, отбеляза ген. Петров.

Той поясни, че това е така заради изключително високото ниво на специалистите, които работят в лечебното заведение. По думите му, 70% от ръководителите на клиниките са едни от най-добрите не само в България, но и в Европа.

 

Двете страни начертаха и перспективите на сътрудничество – учебно-преподавателска, научна и практическа.

„В учебно-преподавателски план има какво да научим от вас“, каза проф. Петров към колегите си от западната ни съседка.

Той отбеляза, че определено болницата има напредък в тази област – ежедневно през ВМА преминават 400-500 студенти, които слушат лекциите на 70 специалисти от болницата. Провежда се и обучение на докторанти по 30 направления.

 

Двете страни се договориха за обмен на опит при обучението на военни лекари.

„Ние знаем кои сме, но не бива да се заблуждаваме и с прекалено самочувствие. Винаги имам какво да се научи“, коментира началникът на ВМА.

След официалната част на срещата, делегацията разгледа някои от водещите клиники – по гастроентерология; по чернодробно-панкреатична и трансплантационна хирургия; УНГ; ендоскопска хирургия; барокамера; реанимация.

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития

Няма събития