Новини - България

ВМА: Няма масова зараза сред бежанците в Харманли
Прочетена: 293 пъти
Снимки: ВМА

Лекари от Военномедицинска академия (ВМА) са извършили в петък и събота медицински прегледи на настанените в регистрационно-приемателния център за бежанци в Харманли и са установили, че няма масова зараза сред хората там.

 

Сред лекарите специалисти са били полк. доц. Георги Попов от Клиниката по инфекциозни болести, д-р Весел Кантарджиев – началник на Клиниката по дерматология и венерология, и д-р Айлин Шеф - дерматолог.

 

Прегледани са общо 128 заболели бежанци, разпредели както следва: 91 мъже, 16 жени и 21 деца. По-голямата част от пациентите са от афганистански произход (106), следват сирийски (12), иракски (8) и ирански (1) произход.

 

Най-често диагностицираните заболявания са: пиодермия – 36 случая, скабиес - 26, варицела – 18, остра вирусна инфекция – 15 и дерматит - 16. Според заключението на специалистите, единственият случай със суспекция за Лайшманиоза – кожна форма, не представлява епидемиологичен риск.

 

Нежеланието на бежанците да съдействат на административните органи в центъра води до разпространение на заболяването от скабиес и усложнени форми на протичане. Съвместно с директора на регистрационно-приемателния център бяха набелязани адекватни противоепидемични и терапевтични мерки за справяне с контагиозните заболявания сред бежанците.

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития

Няма събития