Новини - България

Владимир Томов: Мораториумът върху лекарствата ограничава правото на живот
Прочетена: 618 пъти
Снимка: pixabay.com

Идеята да бъде обявен мораториум върху новите лекарства всъщност е опит за един крайно неподходящ вид регулация, която ограничава правото на живот. Това заяви пред Redmedia председателят на Националния алианс на хората с редки болести (НАХРБ) Владимир Томов. По неговите думи е очевидно, че ако мораториумът се приеме, много болни със сериозни заболявания ще бъдат изправени пред непреодолима бариера.

 

"Тези нови терапии са единственият шанс за пациенти с редки диагнози на невромускулни и метаболитни заболявания, както и на други тежки генетично обусловени състояния. Обявяването на мораториум е чисто административна мярка за ограничаване на разходите, която обаче има и човешка страна, защото от тези лекарства зависи живота на много тежко болни хора", коментира Владимир Томов.

 

Според него, ако се търсят начини да спрат кражбите в системата на здравноосигурителната каса от парите й за лекарства, то това е задача на Министерството на вътрешните работи, а не на Министерството на здравеопазването. 

 

"Не е това начинът да са намалят разходите, това е един механичен подход, който ще донесе само вреди. Както банките могат да управляват парите си без да генерират загуби, така и здравната каса трябва да може да управлява тези средства, защото тя на практика е една здравна банка", категоричен бе председателят на НАХРБ.

 

Невена ПОПОВА   

Коментари

април 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития