Новини - България

Вицепремиерът Кунева препоръчва отлагане на Общото събрание в МУ-София
Прочетена: 300 пъти
Снимка: Министерски съвет

Преди съдът да се е произнесъл по законността на решението, с което е свикано Общото събрание на Медицинския университет - София за утре, 11 октомври, легитимността на заседанието остава под въпрос. Такова е становището на вицепремиера и министър на образованието Меглена Кунева в писмо до председателя на Общото събрание на университета проф. Генчо Начев.

"Произнасянето относно законосъобразността на насроченото за 11-ти октомври Общо събрание е в изключителната компетентност на съда и предвид важността на решенията, предвидени в дневния ред на Събранието, както и за да се гарантира тяхната законосъобразност, препоръчвам Общото събрание да се проведе едва след като бъдат решени по безспорен начин всички въпроси, свързани с легитимността му и след като бъде гарантирана законосъобразността на взетите от него решения, за да не бъде допуснат административен хаос и правна несигурност в управлението на Университета", се казва в писмото.

Министър Кунева е била информирана за правния хаос около предстоящото Общо събрание с писмо от ректора на МУ-София проф. Вихра Миланова. С него ръководството на висшето училище настоява за становище отностно легитимността на утрешното заседание, което като първа точка в дневния си ред ще поиска оставката на проф. Миланова.

"От изложените в писмото факти и обстоятелства е видно, че е налице правен спор относно законосъобразността на решението за свикване на Общото събрание и насрочването му за 11.10.2016 г. Изложени са твърдения за нарушаване на Закона за висшето образование, Административно-процесуалния кодекс и Правилника на висшето училище при свикването и организиране на провеждането на Общото събрание.

Разглеждането и решаването на административно-правния спор е от компетентността на съда, за което, според изложеното в писмото, той е сезиран с жалба от ректора, подадена чрез председателя на Общото събрание", категорична е Меглена Кунева.

Вицепремиерът призовава също за "стриктно спазване на законите на Република България и към сътрудничество между органите на управление на висшето училище, за да бъдат осигурени всички условия за легитимно упражняване на правомощията, установени в закона, след премахване на всички пречки и съмнения относно законосъобразното им упражняване".

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития

Няма събития