Медицина на бъдещето -

Виртуални операции в реално време обучават милиони студенти по света
Прочетена: 310 пъти

Около 5 млрд. души по света нямат достъп до безопасна хирургична помощ, когато се нуждаят от нея. Затова е изключително важно младите хурирзи да бъдат добре обучени и да имат възможност да наблюдават и участват активно в колкото се може повече операции. Колкото и странно да звучи, за това помагат съвременните технологии и най-вече социалните мрежи, като Facebook, Tweeter и Youtube.

 

Това обяви действащият хирург от Кралската болница "Св. Вартоломей" в Лондон проф. Шафи Ахмед по време на форума "Мегатенденции в здравеопазването" в рамките на международното събитие за съвременни технологии и електронни иновации WebIT. 

 

Проф. Ахмед лично е участвал в заснемането на няколко хирургични операции, които не само се излъчват онлайн в реално време, но се предават и като виртуална реалност. От другата страна на "мрежата" са стотици хиляди и милиони студенти, които със специални устройства могат да увеличават картината, да наблюдават операцията в най-малки детайли и дори да задават въпроси, на които опериращият екип отговаря на момента. Последната подобна операция на проф. Ахмед е била наблюдавана от над 13 хил. души, които са ползвали телефони и таблети за целта.

 

За да се заснеме виртуална операция, хирургът ползва специални очила, които не само предават случващото се, но осъществяват и обратна връзка на наблюдаващите с екипа в операционната. Отделно се инсталират и специални камери, които осигуряват панорамен изглед (360º) и 3D видео изображение. След това излъчените онлайн и записани кадри могат да се ползват за създаване на обучителни материали, които студентите по медицина да ползват в хода на своето практическо обучение. А защо не да се покажат и на близките на оперирания, за да се елиминират догадките и опасенията, че докторите не си вършат добре работата.

 

Първата 360º/3D онлайн операция в реално време е била излъчена в социалните мрежи Facebook и Tweeter директно от операционната на проф. Ахмед миналата година и е била гледана от 54 588 души едновременно. В последствие кадрите, публикувани в YouTube, са събрали над 150 хил. отваряния и са били разпространени в 142 страни.

 

По този начин около 56 млн. души по света имат достъп до най-съвременните и практически насочени форми на обучение, убеден е проф. Ахмед.

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития