Новини - България

ВИРТУАЛЕН АСИСТЕНТ ЩЕ ПОМАГА НА САМОТНИ ВЪЗРАСТНИ ХОРА
Прочетена: 75 пъти

Интегрирана високотехнологична модулна система ще помага на самотни възрастни хора, като следи техните здравни показатели, навиците им за хранене, движение и общуване. Тя ще оценява рисковете в поведението им и околната среда. Информацията ще се събира и анализира на специално изградена за целта онлайн платформа. При съмнения за проблем ще бъдат сигнализирани роднините или социалните служби.

 

Такъв резултат се очаква от нов иновативен проект за създаване на виртуален асистент в подкрепа на активното стареене (SAAM - Supporting Active Ageing through Multimodal Coaching). Той се финансира с близо 4 млн. евро от Рамковата програма на ЕС за научни изследвания и иновации „Хоризонт 2020“. Крайната цел е да се удължи максимално активният и самостоятелен живот на хората над 60 години в собствените им домове, както и да се подпомогне работата на тези, които полагат грижи за тях (семейство, познати, социални работници).

 

Проектът започва на 1 октомври 2017 г. и ще продължи три години. По него ще работи международен консорциум, в който влизат 10 партньори от пет европейски държави. Сред тях са водещи висши училища като Единбургския университет (Великобритания) и Залцбургския университет „Париж Лодрон” (Австрия), словенските изследователски организации Университетски институт за рехабилитация и Технологичен институт „Йозеф Стефан”, доказани технологични компании като българската ScaleFocus и немската Interactive Wear AG. Участват също утвърдени неправителствени организации с богат опит в работата с възрастни хора – Българският червен кръст, „Каритас България“ и Европейската федерация на възрастните хора в Австрия.

 

Координатор на проекта е Балканският институт по труда и социалната политика в София, който от 2001 г. насам управлява и изпълнява множество социални проекти по различни програми на ЕС и други международни донори.

 

Бъдещата автономна модулна система ще бъде изцяло нов иновативен продукт както за България, така и за Европа. Тя ще предлага интегриран подход на въздействие и насърчаване на социалните контакти с помощта на информационните и комуникационни технологии.

 

Подобна иновация е изключително необходима на европейските общества. Според данни на ЕС между 2010 г. и 2030 г. броят на хората на възраст над 80 години ще се увеличи с 12,6 милиона (57,1%). Този демографски процес ще има сериозни последици за системите на здравеопазването и социалните грижи. Ето защо Европа се фокусира върху стимулите за активно стареене. Един от начините за това е да се подкрепят хората в напреднала възраст да запазят добро здраве и да водят независим живот чрез адаптирана жилищна и общностна среда, която им позволява да останат в своите домове колкото е възможно по-дълго.

 

Коментари

април 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития