Новини - България

Виктор Паскалев, НПО: Плащането на лекарства, извън позитивния списък, ще е с положителен ефект
Прочетена: 88 пъти

Промяната, която предлага Надзорният съвет на Здравната каса, е напълно резонна и ще има много положителен ефект не само по отношение здравето на пациентите, а ще се отрази благоприятно и върху процеса на работа в лечебните заведения“.

Така зам.-председателят на Националната пациентска организация (НПО) Виктор Паскалев коментира пред Redmedia решението на Надзорния съвет на Здравната каса в действащия Национален рамков договор да се включи текст, позволяващ заплащането на болниците, както отпаднали от позитивната листа лекарства, така и иновативни терапии, които още не са включени в нея. 

 

Според него, тази мярка ще позволи на лекарите да назначават най-подходящото лечение на пациентите, като в немалко случаи става въпрос за животоспасяващи терапии.

Винаги се приема, че най-важното е пациентът да бъде излекуван, но общо взето по-рядко се осмисля факта, че здравето означава и още нещо, освен личното благополучие и спокойствието в семейството. Трябва да се разбере от всички, че излекуваният пациент е пълноценен гражданин, който се връща на пазара на труда и дава своя принос за обществото. Ето защо не е без значение как ще се лекува този болен и колко бързо ще се върне към нормален живот и труд, това е икономическият ефект от доброто лечение, коментира зам.-председателят на НПО.  

Невена ПОПОВА

Коментари

април 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития