Събития -

юни 2017

ПВСЧПСН
   
  
29 юни
Четвъртък
VI Национален конгрес на пациентските организации
Зала "Витоша"
гр. София
12:00 - 00:00 ч.

На 29 юни, четвъртък, от 12:00 часа в конферентна зала Витоша (в новопостроената сграда до хотела) на Витоша Парк Хотел (ул. „Росарио“ №1) ще бъде официалното откриване на Шестия Национален конгрес на пациентските организации. Представителят на Европейската комисия от Генерална дирекция „Здравеопазване и безопасност на храните“ Филип Домански ще бъде специален гост на форума и ще изнесе доклад с препоръките на Комисията към България по отношение на здравеопазването. Той ще бъде основа за дискусия, в която са поканени да участват министърът на здравеопазването проф. д-р Николай Петров, д-р Даниела Дариткова-Проданова - председател на Комисия по здравеопазването към Народното събрание, д-р Глинка Комитов - управител на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), както и представители на съсловните организации.

 

Шестият конгрес на пациентските организации ще премине под темата „Универсален достъп до здраве“, в контекста на стартиралата от Европейски пациентски форум кампания за достъп до здраве и приетите цели на ООН за устойчиво развитие. Тя ще бъде засегната в два дискусионни панела, в които ще участват всички заинтересовани страни в сектора на здравеопазването и по време на които ще бъдат обсъдени проблемите в сектора и как България ще може да осигури качествено здравеопазване за всички свои граждани.

 

Шестият Национален конгрес на пациентските организации ще събере над 120 участници (политици, експерти в здравеопазването, пациентски лидери, представители на индустрията и др.), като в програмата му ще залегнат темите за универсалния достъп до здраве, реформите в здравноосигурителния модел, включването на пациентите в процеса по оценка на здравните технологии и клиничните проучвания. През втория ден от Конгреса в програмата ще бъде отделено внимание на работни групи, които ще са посветени на темата за създаването на пациентското движение, ефективен модел на здравното осигуряване и оценката на здравните технологии.