Новини - България

Вдигат заплатите в спешна помощ с 8 млн. лв. от държавата
Прочетена: 6897 пъти

Точно 8 млн. лв. от одобрения бюджет на Министерството на здравеопазването през 2017 г. ще бъдат разпределени за увеличение на средствата за персонал в Центровете за спешна медицинска помощ (ЦСМП) в страната, съобщиха от пресцентъра на ведомството.

 

Сумата е част от допълнителните 22,3 млн. лв. (или 5,1% повече), с които министерството ще разполага тази година в бюджета си на обща стойност малко над 458,8 млн. лева.

 

За работещите в ЦСМП през 2014 г. министерството е отделяло 84,8 млн. лв., две години по-късно - 109,4 млн. лв., а през тази парите ще бъдат 117,4 млн. лв., което представлява увеличение от почти 32,6 млн. лв. (38,42%) за последните три години.

"Мотивът за увеличението е, че в изпълнение на заложените цели в приетата от правителството на Република България Концепция за развитие на системата за спешна медицинска помощ 2014-2020г. е предвидено поетапно увеличение на средствата за възнаграждения на персонала в Центрове за спешна медицинска помощ (ЦСМП) до 100% до края на 2020 г.", допълват от здравното министерство.

Подобни увеличения на възнагражденията ще получат и работещите в центровете по трансфузионна хематология, както и служителите в държавните психиатрични болници. Първите ще могат да разпределят 800 хил. лв. за заплати, които не са вдигани от 2013 г., а вторите - 2,8 млн. лв., за да се осигурят допълнителни стимули за персонала, който прогресивно намалява.

 

Останалият медицински персонал в страната също ще получи по-високи възнаграждения, но в рамките на приетото от правителството увеличение на минималната работна заплата през 2017 г., за което в бюджета на Министерството на здравеопазването са осигурени допълнителни 2,3 млн. лева.

 

Допълнителни 1,35 млн. лв. от увеличения бюджет на ведомството ще бъдат похарчени за подпомагане на дейностите по придобиване на специалност в системата на здравеопазването, съобщават още от МЗ.

"Политически приоритет на правителството е специализацията на младите лекари и медицински специалисти. Инвестицията в повишаването на квалификацията на българските лекари е разход с висока възвращаемост и голяма значимост", се казва в съобщението на пресцентъра.

Още 7 млн. лв. пък са планираните разходи за оптимизиране на системата на болничната помощ с цел ефективност и повишаване мотивацията на медицинските специалисти. С 4 млн. лв. от общата сума ще бъдат субсидирани спешните центрове в лечебните заведения, а останалите 3 млн. лв. са планирани за развитие на трансплантацията и високотехнологичното лечение на мозъчно-съдови заболявания.

 

За други оперативни дейности на Министерство на здравеопазването е предвидено увеличение на разходите в размер на 50 хил. лева.

 

С бюджета на ведомството е гарантирано изпълнението на  Методиката на субсидиране на лечебните заведения, дейностите по изпълнение на Закона за трансплантации на органи, тъкани и клетки, националните програми в областта на здравеопазването, в това число ще продължи и успешната реализация на програмата за майчино и детско здравеопазване, уточняват от пресцентъра.

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития

Няма събития