Новини - България

Възможно е да има внесени нови партиди яйчен прах с фипронил у нас
Прочетена: 80 пъти

Има риск нови партиди яйчен прах със съдържание на инсектицида фипронил да са достигнали страната ни. Това коментира в Смолян вчера министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов, цитиран от Дарик радио. По думите на министъра в момента европейската информационна система „бълва“ информация и данните за констатирани партиди с яйчен прах непрекъснато се допълват. Той обясни, че при получаване на информация в Агенцията по безопаснот на храните, веднага се отива на място във фирмата доставчик, за да се идентифицира какво е на склад и какво е минало в рамките на производството. Министърът добави, че в Европа проблемът е много по-сериозен, защото „там са изяли много яйца“.

 

Продължават проверките в българските фирми производители на яйца и птичи продукти,  но засега няма констатирана употреба на фипронил. При всички партиди полски яйца, за които е имало съмнение за наличие на веществото, пробите са отрицателни.

 

В допълнение министърът информира, че в понеделник заминава за Талин, където ще се проведе заседание на Съвета на министрите на земеделието на страните от Европейския съюз (ЕС). В дневния ред на срещата е предвидено да се обсъди и въпроса за мерките, свързани с разпространението на яйчен прах, съдържащ фипронил.

Коментари

април 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития