Новини - България

Въвеждат тест за откриване на склонността към самоубийство у нас
Прочетена: 124 пъти

За първи път български специалисти ще могат да тестват пациенти за склонността им към самоубийство. 15 психиатри, психолози и специализанти по психиатрия ще бъдат обучени за работа с иновативен тест за ранна детекция на депресивните състояния при възрастни хора, съобщиха от Националния център за опазване на общественото здраве (НЦОЗА). Тестът носи наименованието EDOR (Electro Dermal Orienting Reactivity) и според оценката на специалистите вече е доказал полезността си в практиката. Методът се използва успешно за превенция на самоубийствата, като при него с помощта на специален апарат се измерва реалното ниво на суицидния риск. Разработването на ЕDOR методиката е дело на изследователски екип под научното ръководство на италианския професор Марко Саркапоне, посветил над 30 години работа в областта на суицидопревенцията.

 

Обучението на българските специалисти ще приключи до края на октомври, а след него се очаква на страната ни да бъдат предоставени няколко апарата EDOR. През първите две години изследването ще е безплатно, уточняват още от НЦОЗА.

 

На практика по време на 15-минутния тест се проверяват физиологичните реакции, възникващи вследствие на звукови сигнали с определена сила, честота и продължителност, които пациентът чува в слушалките. По този начин апаратурата отчита електродермалната ориентировъчна реактивност на пациента. Според изследванията на учените се различават четири основни групи пациенти -  хипореактивни – с понижена реактивност,  гранично хипореактивни – с понижена реактивност, но в по-малка степен, съответстваща на граничните стойности, реактивни – с нормална реактивност и хеперреактивни пациенти – с повишена реактивност. Специалисти в областта твърдят, че е доказана силна връзка между наличието на електродермална хипореактивност и вероятността от самоубийство. По тази причина тестът може да се приложи в практиката на психиатрите като инструмент за оценка на риска от самоубийство. Получените от изследването данни се изпращат по интернет за експертен анализ и след няколко минути извършващият теста получава резултата.

 

Вчера бе отбелязан Световния ден за борба със самоубийствата. Мотото, под което премина той бе: „Отдели минута – спаси живот”. Идеята на посланието е отправена към всеки човек, а призивът е всички хора да проявяват чувствителност към онези, които са потенциално застрашени. Според данни на Световната здравна организация (СЗО) всяка година над 800 000 души по света умират след самоубийство. Статистиката сочи, че у нас всеки ден се извършват най-малко 8 опита за самоубийство, а всеки 10-ти опит е успешен. Близо 800 българи си отиват от света, след като сами са посегнали на живота, сочат данните на НЦОЗА.    В същото време не по-малко притеснителен е фактът, че у нас само 1 от всеки 20, страдащи от депресия е получил психиатрична помощ или психологическа подкрепа, а тревожността продължава да е най-разпространеното психично разстройство сред българите.

 

Невена ПОПОВА

Коментари

април 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития