Новини - България

Въвеждат онлайн видео наблюдение в неонатологията на Първа САГБАЛ „Св. София
Прочетена: 1212 пъти

Предстои да се изгради онлайн видеосистема за наблюдение в неонатологичното отделение на Първа САГБАЛ „Св. София“. Това обяви директорът на болницата доц. д-р Иван Костов по време на проведената днес проверката на строително-ремонтните дейности в отделение "Патология на бременността" и неонатологията на болницата от кмета на София Йорданка Фандъкова и заместникът й с ресор финанси Дончо Барбалов.

 

„По този начин лекарите и родителите ще могат да следят новородените 24 часа, седем дни в седмицата. Това ще осигури спокойствие и увереност на майките, че за децата им се полагат професионални и качествени грижи“, обясни доц. Костов. 

 

Той допълни, че видеонаблюдението ще се свърже с работещата в лечебното заведение вече интегрирана информационна система.

 

„Първа САГБАЛ "Света София" е центърът в България с най-широко портфолио по отношение на грижа за деца и бременни, както и за диагностика и хирургия на рак на гърдата. От началото на годината в болницата са се родили около 950 бебета, а за цялата минала година близо 3000. За радост това ни поставя на второ място за страната по брой раждания”, заяви Костов.

 

По време на проверката на строително-ремонтните дейности в двете отделения стана ясно, че финансирането се осигурява изцяло от Столична община и е част от концепцията за модернизация на общинските болници.

 

 „В една от най-добрите болници в страната, а именно Първа САГБАЛ "Света София", вече правим поредна инвестиция. Специално неонатологичното отделение ще бъде изцяло ново. Договорихме още 20 000 лева за купуване и на легла, като това беше последното нещо, което не бе предварително заложено. Тук инвестициите за 2015 и 2016 година са над половин милион лева – общински средства, средства от Приватизационния фонд и отделно болницата кандидатства по програма JESSICA за още около половин милион. Така че само за последните две години инвестициите в тази болница са за около 1 милион лева“, заяви кметът Йорданка Фандъкова.

 

Тя допълни, че по отношение на контрола и прозрачността на изразходваните на средства са изградени много сериозни механизми и това дава възможност да се реагира при всеки забелязан проблем.

 

"Проверките са текущи. Нашата цел е всяко лечебно заведение да бъде проверено, за да сме сигурни, че всичко е наред от гледна точка на организацията на работата и че има добър контрол върху финансите на дружествата. Където има нарушения, ги докладваме на балансовите комисии и се взимат мерки“, обясни зам.-кметът Дончо Барбалов.

Коментари

април 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития