Новини - България

Въвеждат болничните опаковки с лекарства със законодателни промени
Прочетена: 217 пъти

Близо 21 млн.лв. годишно са загубите поради разхищение на онкологични медикаменти. Това съобщи днес по време на заседанието на парламентарната здравна комисия подуправителят на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) д-р Димитър Петров. Изказването му бе във връзка с решението на касата да задължи всички лечебни заведения за болнична помощ, които работят по договор с нея и осъществяват дейност по онкологични клинични пътеки, да се снабдят с автоматизирана или полуавтоматизирана система за подготовка на инфузионни разтвори на лекарствени продукти за лечение на злокачествени заболявания до 1 януари 2018 г. По думите на подуправителя по-разумно у нас е да бъдат въведени полуавтоматизирани системи, поради по-приемливата им цена. Тя е между 100 хил. и 200 хил. лв. и средномесечната сума за хардуер и поддръжка на системите е между 10 и 15 хил. лв.

„Въвеждането на автоматизирани системи за подготовка на инфузионни разтвори, които позволяват прецизно дозиране, безспорно ще бъде стъпка напред в правилната посока“, коментира онкохематологът и депутат от „БСП – Лява България“ проф. Георги Михайлов.

На база на опита си в Специализираната болница за активно лечение на деца с онкохематологични заболявания (СБАЛОХЗ), където доскоро бе директор, проф. Михайлов обясни, че въвеждането на автоматизираните и полуавтоматизирани системи имат големи предимства, но нормалното им функциониране е силно затруднено от факта, че те  са пригодени за болнични опаковки.

„България продължава да бъде единствената страна в Европа, която не е въвела практиката да се работи с болнични опаковки и това е един много сериозен пропуск с очевидно лоши икономически последици“, коментира  онкохематологът.

В отговор д-р Димитър Петров обясни, че касата ще предложи промени в лекарственото законодателство, които ще улеснят въвеждането на този вид опаковки.

 

Препоръката на депутати от всички парламентарни групи бе да се потърси причината за драстичните разлики в цената на лечението на един онкоболен, които в някои случаи се изчисляват не в проценти, а в пъти. Така например при средната за страната стойност от 8300 лв., в някои онкологични центрове разходът за един пациент е 2500 лв., а в други 19 700 лв. Изразено бе мнение, че създаването на аналитично звено във финансиращата институция би могло да допринесе много за изясняване на цялостната ситуация и предпоставките за тези различия.  
     

Невена ПОПОВА

Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития