Новини - България

Във ВМА спасиха 5-месечно бебе с осигурена по спешност апаратура от Германия
Прочетена: 3049 пъти
Снимки: ВМА

Петмесечно бебе със запушване на основния жлъчен канал е спасено в Клиниката по гастроентерология на Военномедицинска академия (ВМА) преди 2 седмици. Детето е заведено от родителите си за консултация в лечебното заведение, въпреки че, предвид спецификата на болницата, клиниката не работи с пациенти под 18 години и не разполага с апаратура за деца. Затова е потърсено съдействието на основния представител за Европа за този вид техника OLYMPUS  и само за ден необходимият апарат е осигурен от Хамбург, Германия. На следващия ден след процедурата кръвните показатели на бебето започват да се нормализират.

 

Биляна е най-малкият пациент на клиниката от създаването й, а лекарите и родителите й единодушно я определят за талисман на клиниката.

 

За случая медиците разказват по време на Международен симпозиум, който събра във ВМА световноизвестни специалисти в областта на по гастроинтестиналната ендоскопия. Запазвайки традициите от предишните издания, фокусът на форума е поставен върху теоретичните и практически аспекти на гастроинтестиналната ендоскопия. Акцентът в програмата е върху демонстрациите на живо, даващи възможност да се проследят и коментират в реално време, диагностичните и терапевтични аспекти на извършваните манипулации.

 

Участието на водещи специалисти от Европа (Италия, Нидерландия, Гърция, Румъния и Унгария) и Израел пък стават предпоставка за интересни дискусии и обмен на знания и идеи в областта на гастроинтестиналната ендоскопия.

Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития