Red Media - информационен сайт за здравеопазване
Информационен сайт за здравеопазването и здравната реформа

Новини - България

Във ВМА извършиха поредна чернодробна трансплантация
Прочетена: 1071 пъти

Във Военномедицинска академия вчера е извършена поредна чернодробна трансплантация. Тя е шестата от началото на годината.

 

По-рано през деня с военния самолет „Спартан“ е извършен полет от София до Варна за транспортиране на медицински екип за извършване на експлантация на органи за трансплантация. Трансплантацията на черния дроб е приключила късно следобед. Органът е трансплантиран на 26-годишен мъж с рядка кръвна група - АВ (-).

"Трансплантацията премина успешно. Пациентът бе в критично състояние, вследствие на хронично прогресиращо заболяване на черния дроб", каза полк. проф. д-р Венцислав Мутафчийски – заместник-началник на ВМА по диагностично-лечебната дейност и началник на Клиника по едноскопска, еднокринна хирургия и колопроктология.

Трансплантацията е извършена от екип, ръководен от проф. Мутафчийски, и хирурзите д-р Ивелин Такоров, д-р Васил Михайлов и д-р Иван Василевски.

 

Колективът на Военномедицинска академия изказва своята изключителна благодарност към близките, които въпреки трудния за тях момент, са разрешили експлантацията, благодарение на която ще бъде спасен човешки живот.

Коментари

май 2022

ПВСЧПСН
      
     

Събития

Няма събития