Новини - България

Във Варна извършиха за пръв път трансплантация на стволови клетки на дете
Прочетена: 441 пъти
Снимка: МУ-Варна

Първата трансплантация на стволови клетки на дете е извършена в Трансплантационния център на Клиниката по детска хематология и онкология на УМБАЛ “Св. Марина” – Варна вчера, съобщават от Медицински университет-Варна. Екип, ръководен от проф. Игор Резник, е извършил автоложна трансплантация на 6-годишно момиченце с невробластом - злокачествен коремeн тумор. Детето вече е изписано от болницата и е в стабилно клинично състояние.

 

Медиците уточняват, че през последните години трансплантацията на костен мозък и периферни стволови клетки се използва като рутинен метод за лечение на редица хематологични и онкохематологични заболявания при възрастни и деца, а при солидни детски тумори методът се използва все по-широко като неконвенционален терапевтичен избор. Трансплантациите на стволови клетки са автоложни и алогенни, а изборът зависи от възрастта на детето и вида на основното заболяване, обясняват специалистите. Автоложните трансплантации се характеризират с това, че пациентът сам е донор на себе си, а при алогенните донорът е здрав човек.

 

До момента трансплантации на стволови клетки при деца се извършваха само в едно столично медицинско заведение, което бе причина малките пациенти да бъдат пренасочвани към чуждестранни центрове. С разкриването на детския трансплантационен център във варненската университетска болница, хематологично и онкологично болните деца в България ще бъдат лекувани у нас.

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития