Новини - България

ВАС ще решава за оставката на проф. Вихра Миланова
Прочетена: 534 пъти

Общото събрание на Медицинския унивреситет в София, насрочено за 11 октомври, за да освободи от длъжност действщия ректор проф. Вихра Миланова, е обжалвано пред Върховния административен съд (ВАС), съобщиха от висшето учебно заведение.

 

Оспорено е и провеждането на заседанието на 20 септември, на което е било взето решението за свикване на Общото събрание на 11 октомври.

 

Ректорът е сигнализирал съдебния орган, че заседанията са свикани незаконосъобразно, а в деловодството на университета не са получени нито заявленията, нито документите, касаещи решението на последното Общо събрание. 

 

"От направената справка в деловодната система на Ректората установих, че няма депозирано надлежно оформено изявление, съдържащо списък на ¼ от членовете на Общото събрание, изразяващо желанието им за свикване на заседание на Общото събрание с обявен дневен ред и което да е дало основание на Председателя на Общото събрание – Проф. Генчо Начев да свика такова за 11.09.2016 год., с негово решение № 5630/08.09.2016 год", се казва в съобщение на проф. Миланова до членовете на Общото събрание, с което ги уведомява за подадената жалба.

 

Съгласно текстовете на Административно-процесуалния кодекс жалбата спира изпълнението на решението на проф. Начев до произнасянето на съда, което означава, че насроченото за 11 октомври Общо събрание не може да се проведе. А ако все пак се състои, ще бъде нелегитимно.

 

Не е ясно обаче какви ще са юридическите последствия, ако заседанието въпреки всичко се състои, а Върховният административен съд не удовлетвори жалбата на проф. Миланова и обяви събранието за законно.

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития