Новини - България

ВАС се произнася окончателно за пръстовите отпечатъци в болниците
Прочетена: 274 пъти

Петчленен състав на Върховния административен съд (ВАС) се очаква да се произнесе окончателно днес по делото за системата за пръстова автентификация в лечебните заведения в страната.  

 

В края на миналата година тричленен състав излезе с решение срещу веждането на автентификатора. Мотивите на матистратите тогава бяха, че генерирането на персонален идентификационен код чрез сканиране на биометрични данни не фигурира като процедура в Закона за здравното осигуряване (съответо не може да се добавя чрез наредба) и противоречи на европейските разпоредби.

 

С поемането на поста служебният здравен министър д-р Илко Семерджиев инициира среща с представители на атакувалите в съда наредбата, с която се въвеждат пръстовите отпечатъци - Националното сдружение на частните болници, Сдружение "Център за защита правата в здравеопазването" и Федерация "Български пациентски форум". След разговора бе обявено, че ще се изчака решението на ВАС и ако то не отменя системата, то пръстовият отпечатък ще бъде спрян с решение на Министерски съвет.

 

Системата за пръстова идентификация стартира в началото на ноември 2016 г., но от месеци преди това провокира недоволство сред лекари и пациенти. За въвеждането й бяха похарчени 400 хил. лв. от бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), а самите болници закупиха за своя сметка стотици четци.

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития

Няма събития