Новини - България

ВАС реши: Социолози няма да анкетират пациентите за удовлетвореността им от лечението
Прочетена: 382 пъти

Наредба №10 "За проучване на удовлетвореността на пациентите от медицински дейности, закупувани от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК)" е отменена окончателно от петчленен състав на Върховния административен съд (ВАС). Делото бе заведено по жалба на Центъра за защита правата в здравеопазването (ЦЗПЗ) през 2015 г. Впоследствие към иска се присъединиха Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България (НСОПЛБ) и Националното сдружение на частните болници в България (НСЧБ).

 

Наредбата бе отменена за пръв път в средата на миналата година от тричленен състав на ВАС, но решението бе обжалвано от министъра на здравеопазването. Сега решението на петчленния състав е окончателно.

 

С наредбата се даваше право на социологически агенции да извършват телефонна анкета сред пациенти, чиито лични данни се предоставят от НЗОК, по въпроси, свързани с проведеното им лечение и удовлетвореността им от него. Това създава риск от разпространяване на здравна информация, която по закон е служебна тайна, коментират жалбоподателите.


Според петчленния състав касационното оспорване е процесуално допустимо, но по същество е неоснователно. А допуснатите съществени процедурни нарушения налагат цялостна отмяна на оспорената Наредба.

 

Освен това последната инстанция на ВАС взе решение да осъди Министерството на здравеопазването да заплати на жалбоподателя сумата от 400 лева за разноски по делото.

Коментари

февруари 2024

ПВСЧПСН
   
   

Събития

Няма събития