Новини - България

ВАС отмени част от стандарта по "Акушерство и гинекология"
Прочетена: 535 пъти

Тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) е отменил текст от наредбата за утвърждаване на медицинския стандарт по акшурство и гинекология, става ясно от публикуваното решение на сайта на ведомството. Разпоредбата касае параметрите за жизнеспособност на плода и по-конкретно теглото, при което той се смята за живороден. 

 

Жалбата до съда беше подадена през февруари от фондация "Макове за Мери". В нея се оспорваше текстът, според който родените бебета преди 26-а гестационна седмица или под 800 грама се считат за "аборт". Според организацията тези параметри са твърде завишени спрямо действащите до миналата година и не отговарят на международната медицинска практика. В много от европейските държави, например, живородени са всички бебета, появили се на бял свят преди 22-рата гестационна седмица или тежат 600 грама.

 

"Вярно е, че голяма част от тези деца не оцеляват или имат трайни увреждания в последствие, но нашата цел е да бъдат признати за човешки същества, а не да бъдат биологичен отпадък", са мотивите на фондацията. 

 

Министерството на здравеопазването може да обжалва в двуседмичен срок.

 

Със самото решение на магистратите можете да се запознаете ТУК

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития