Новини - България

Варненски лекари спасиха бебе с деформация на ларинкса
Прочетена: 234 пъти

След сложна ендоскопска операция екип от специалисти във варненската УМБАЛ "Св. Марина" възстановиха нормалното дишане и спасиха живота на тримесечно момченце с вродена тежка ларингомалация, съобщават от лечебното заведение.

 

Леките форми на заболяването се характеризират със звук от ларинкса при вдишване, наричан стридор. В конкретния случай обаче е била налице деформация на ларинкса, която затруднява съня, храненето и дори нормалното дишане на детето. Към момента това е най-малкият пациент като възраст, ръст и килограми с подобно заболяване от многото случаи, успешно оперирани в УМБАЛ "Св. Марина", допълват от болницата. .

 

Самата интервенция е извършена по оригинална методика с използване на ултразвуков инструмент (ултразвукови ножици), разработена от доц. д-р Николай Сапунджиев от клиниката по УНГ болести. Предимствата са, че безопасността е на много високо ниво и позволяват бързо възстановяване на пациента.

 

"На практика при това бебе ултразвуковите микроножици ни позволиха да оперираме спокойно ларинкса, който е с размерите на гумичка на молив. Успяхме да осъществим безкръвна ендоскопска операция. Това високотехнологично оборудване оправда за пореден път инвестицията в него. Детето възстанови нормалното си дишане веднага след интервенцията. В следващите дни на проследване нямаше абсолютно никакви проблеми", разказа доц. Сапунджиев.

Малкият пациент с победоносното име Виктор бе опериран на своя имен ден - празникът на Свети великомъченик Мина - покровителят на семейството. Той вече диша спокойно и е у дома при родителите си.

Коментари

април 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития