Новини - В медиите

Ваньо Шарков: Трябва да има наказани за ситуацията в "Пирогов"
Прочетена: 454 пъти

Лошо създадена организация стои в основата на проблемите, които накараха най-голямата спешна болница в България да обяви стачна готовност и да не подпише договора си с Районната здравноосигурителна каса (РЗОК). Така заместник-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков коментира в ефира на БНТ критичната ситуация в "Пирогов" и посъветва администрацията на касата така да организира работата си, че до края на седмицата всички проблеми да бъдат решени.

"Има малки клиники, малки болници и медицински центрове. Не може те да бъдат приоритетни и техните договори да са готови преди мастодонтите в страната", възмути се д-р Шарков.

Екипът на здравното министерство се е изумил от грешките, допуснати в представения за подписване договор с "Пирогов". Става дума за повтарящи се отделения, изпуснати специалности и повече на брой легла от съществуващите в болницата, разказа заместник-министърът. По думите му служители на касата и на "Пирогов" вече работят по отстраняването на недоразуменията, но нищо не е пречело това да се случи много по-рано, а не когато се стигне до критична ситуация. 

"Според мен трябва да има наказани за случилото се. Но това не е работа на Министерство на здравеопазването, а на здравната каса. При всички положения трябва да подобрят начина си на работа", категоричен беше д-р Шарков.

Той отхвърли и подозренията, че в дъното на проблемите всъщност стои изискването здравната каса да съобразява новите договори с разпределението на легла и структури в Националната здравна карта. Вчера самият директор на "Пирогов" проф. Стоян Миланов сподели опасенията си, че някой умишлено се опитва да създаде напрежение в сектора.

"Безспорно има хора, на които им се иска проблемът в София да бъде свързан с Националната здравна карта. Но тъй като в цялата страна няма нито един подобен проблем, той очевидно не може да е свързан с нея", заяви заместник-министърът.

По данни на ведомството на този етап само десетина лечебни заведения в страната не са подписали договорите си със здравната каса. В София обаче ситуацията е точно обратната, защото около 66 болници все още са без договор. Сред тях са някои от най-големите лечебни заведения като ИСУЛ, "Александровска" и "Св. Иван Рилски".

 

Документите на повечето от тях са готови, но все още не са подписани. Очаква се това да стане до края на тази седмица.

Коментари

декември 2023

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития