Новини - В медиите

Ваньо Шарков: Ще има регистър на чуждите клиники за лечение на деца
Прочетена: 453 пъти

Трябва да има прозрачност в дейността на Фонда за лечение на деца, затова Министерството на здравеопазването (МЗ) планира да изготви регистър на водещите лечебни заведения в чужбина, с които се работи. Това обяви заместник-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков в студиото на "Денят започва" по БНТ. 

"Никой не иска и няма намерение да закрива нито Обществения съвет, нито Фонда, както се говореше. Това са пълни групости. Това, което искаме да направим, е да подобрим дейността, да подобрим възможността за подаване на заявления за финансиране като времеви срок, за да не караме всички родители да идват до София, и да направим така, че когато възможността за финансиране е от компетентността на Националната здравноосигурителна каса или от Министерството на здравеопазването, а не от Фонда, това да се случва в изключително бързи и кратки срокове", коментира Шарков в ефира на националната телевизия.

По думите му опасенията, че някой иска да вземе 12-те милиона лева в бюджета на Фонда, са измислица, която не отговаря на истината. 

 

В предаването Шарков коментира и опасенията, че средствата за лечение на деца се източват за медицински изделия. По думите му проблемът е, че в страната няма регистър на тези изделия, нито на търговците, които могат да ги предлагат, затова някои хора са успели да изкривят пазара в страната.

"Една добра промяна беше направена в закона, която каза на лечебните заведения, че само от тях могат да бъдат вземани тези медицински изделия, а не пациентите да бъдат изпращани в съседни улички, където има някакви хора, които продават такива изделия - точно, за да не бъде правен този задкулисен втори тип търговия. Има много неща, които трябва да бъдат направени и по отношение на обмитяването на медицинските изделия, но това е процес, който не може да се случи просто така. За всичко това е необходимо време", категоричен е Шарков. 

Според него друг основен проблем в здравния сектор е, че болниците имат статут на търговски дружества, защото в някои от тях "търговията стана повече, отколкото медицината". Статутът обаче не може да бъде премахнат заради огромните дългове на болниците. В момента те надхвърлят 390 млн. лв. и трябва да бъдат поети от някого, без това да доведе до фалит на лечебни заведения.

Коментари

февруари 2024

ПВСЧПСН
   
   

Събития

Няма събития