Новини - В медиите

Ваньо Шарков: Регистрацията с пръстов отпечатък в болниците няма да влезе в сила от 1 октомври
Прочетена: 665 пъти

Лечебните заведения в страната разполагат с двумесечен период за тестване на системата за пръстова идентификация, затова задължителната регистрация с биометрични данни при постъпване в болница няма да влезе в сила точно от 1 октомври. Това каза в ефира на Нова ТВ заместник-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков.

"Не мога да разбера защо точно в деня, в който се поставят устройствата трябва всички пациенти да минат на пръстова идентификация. Не е необходимо. Защо след като не е тествана системата в самото лечебно заведение с персонала на лечебното заведения, трябва да правим тестовете с пациента", коментира д-р Шарков извилите се опашки от чакащи пациенти за пръстова идентификация в редица болници в страната.

Според заместник-министара причината за образуването на такива опашки се дължи изцяло на лоша организация в здравните заведения. 

"Въпрос на организация в самото лечебно заведение къде ще бъде поставено устройството за пръстова идентификация. Това, което обясняваме навсякъде и го има в инструкциите на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) е, че тази идентификация може да бъде направена в рамките на деня. Не е нужно да се прави на регистратурата", обясни д-р Шарков.

По думите му, ако устройствата за снемане на пръстови отпечатъци бъдат поставени в отделенията и се използват след хоспитализацията на болния, това ще сложи край на дългото чакане.

 

По този повод Шарков обеща, че още днес ще бъде разпоредено на всички болници "тестването на системата и обучението на персонала да не бъдат свързани с натоварване на пациентите, които се хоспитализират".

 

Целият разговор със заместник-министъра д-р Ваньо Шарков можете да гледате във видеото, качено на сайта на Нова ТВ.

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития

Няма събития